Nábytek nestačí, Ikea chystá skládací dům "Králíkárnu"

Monika Horáková
2. 3. 2010 10:01
Ne všichni v Německu jsou z plánovaných montovaných domů nadšení

Hofheim - Švédský kolos Ikea má dnes v Německu 27 obchodních domů s nábytkem. A chtěl by zde prodávat i celé obytné domy. Vzorovou stavbu představí ve středu.

Ne každý má ale pro bydlení ve švédském stylu pochopení. První odpor přichází z řad politické reprezentace.

Barák se dvěma dírami

První domy by měly vzniknout v hesenském Hochheimu, Offenbachu a Wiesbadenu. "Ty domy vypadají jako baráky, do kterých někdo vydloubal dvě díry," nechal se podle serveru Tagesspiegel.de slyšet předseda hofheimských křesťanských demokratů Frank Härder poté, co se seznámil s prvními plány.

Touto charakteristikou však vystudovaný architekt neskončil. O plánovaných domech se také vyjádřil jako o "králíkárnách" a "stájích" a stavební záměr nechal podle serveru Tagesspiegel zastavit.

Koalice složená z křesťanských demokratů a liberálů požaduje k projektu více informací.

V Offenbachu se proti výstavbě montovaných domů Ikea naopak nebouří nikdo. Stavební povolení bylo již vydáno.

Řadový montovaný dům BoKlok
Řadový montovaný dům BoKlok | Foto: IKEA

Prostá skládačka? Kdepak

Podle německých médií v případě montovaných domů Ikea nepůjde o "levnou skládačku", jak jsou příznivci této značky zvyklí u nábytku.

Byty v montovaných domech mají stát téměř 100 000 eur, nepodsklepený řadový dům s obytnou plochou 100 metrů čtverečných téměř 180 000 eur.

Podle odborníků je překvapením, že Ikea chce vstoupit na německý trh s montovanými domy právě nyní. Branže totiž zaznamenala v loňském roce čtyřprocentní pokles, a v blízké budoucnosti se očekává ještě další zhoršení.

Kolem čtyř tisíc montovaných domů vystavěla Ikea již ve Švédsku, Norsku, Dánsku, Finsku či Velké Británii. Do českých vod však zatím nemíří.

"Rozsah působení společnosti Ikea v Německu a České republice se nedá srovnávat. Bylo by velkým překvapením, kdyby se domy prodávaly v nejbližší době také u nás," řekla Aktuálně.cz tisková mluvčí společnosti Jindřiška Válová.

 

Právě se děje

Další zprávy