Nabídka pro nejtěžší pacienty. Léčit vás budou v cizině

Ekonomika Ekonomika
16. 10. 2013 14:08
Češi mohli mít takovou péči už z veřejného pojištění, ale zabránil tomu pád vlády.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Pacientům s velmi závažnými diagnozami začala první komerční pojišťovna v Česku nabízet péči lékařů na zahraničních klinikách. Nová služba se týká pěti konkrétních onemocnění: nejzávažnějších typů rakoviny, by-pass věnčitých tepen na srdci, náhrad srdečních chlopní, transplantace orgánů, tkání nebo kostní dřeně a pojištění také zahrnuje jakýkoli chirurgický zákrok na mozku či jiných nitrolebních strukturách.

ČSOB Pojišťovna ve spolupráci se společností Best Doctors slibuje, že díky celosvětovému systému rychle zajistí léčbu těchto nemocí v cizině. O podobném pojištění ale uvažují i Allianz, Kooperativa či Pojišťovna České spořitelny.

Pojistné u ČSOB je odstupňované podle věku pacienta. Dospělí od 19 do 64 let zaplatí ročně 4288 Kč a dítě do 18 let 1760 Kč. Pokud pojištěný onemocní některým z vybraných závažných onemocnění, pojištění kryje posudek specialisty, návrh různých možností postupu léčby a vybranou léčbu v zařízeních v zahraničí až do 50 milionů korun.

Češi mohli mít takovou péči dostupnou už z veřejného pojištění. Příslušná bruselská směrnice o přeshraniční péči, která vstoupí v platnost 25. října, umožní pacientům operace na náklady veřejného zdravotního pojištění kdekoli v Evropské unii. Česko kvůli tomu připravilo novelu, kvůli pádu vlády už ji ale zákonodárci nestihli schválit.

Platit by tak mohla nejdřív v prvním pololetí příštího roku. Zákrok v cizině by byl uhrazen jen do výše českých nákladů.

"Nové pojištění zajišťuje nejlepší možnou léčbu nebo operaci v zahraničí bez ohledu na finanční bariéru - a řeší rovněž případnou nedostupnost specializované léčby v Česku," citovala agentura ČTK ředitele divize životního pojištění ČSOB Pojišťovny Marka Nezvedu.

Odborný posudek a výběr vhodného zařízení zajistí Best Doctors. Posouzení dostupných zdravotních informací a návrh postupu léčby klientovi trvá průměrně deset až 15 dní.

 

Právě se děje

Další zprávy