Na webový podvod naletěly stovky lidí. Skončil v lese

ČTK ČTK
14. 9. 2012 10:45
Za rozsáhlé internetové podvody dostala trojice mužů až 4,5 roku nepodmíněně
Foto: Reuters

Olomouc - Za rozsáhlé internetové podvody potrestal olomoucký okresní soud trojici mužů od 2,5 do 4,5 let nepodmíněně. Podle rozsudku muži pod příslibem nákupu levných telefonů či herních konzolí vylákali od lidí 1,5 milionu korun.

O peníze přišlo na 500 lidí z celé země. Kromě pobytu za mřížemi musejí muži škodu poškozeným zaplatit. Případ zřejmě ještě doputuje ke krajskému soudu, strany si proti rozhodnutí ponechaly lhůtu.

Nejnižší trest uložil soud Tomáši Rybáříkovi, který se jako jediný k trestné činnosti doznal. Čtyři a půl roku za mřížemi si odpykají Michal Smékal a Michal Škňouřil. Původně jim hrozilo až osm let.

"Není pochyb o výši škody ani o počtu poškozených. Máme kajícné přiznání pana Rybáříka, pokyn k zadávání inzerátů však šel zejména ze strany obžalovaného Smékala a Škňouřila," uvedl soudce Petr Sušil.

U Rybáříka soud při ukládání trestu přihlédl i k tomu, že uvěřil jeho upřímné lítosti. "Trest ukládáme na spodní hranici, ale podle našeho názoru je třeba uložit trest nepodmíněný. Nelze vyslat signál společnosti, že je možné 1,5 roku řádit na internetu jako černá ruka a poté se u hlavního líčení doznat a počítat s tím, že vyváznu s podmínkou," uvedl soudce.

Přísnější pohled měl soudce na Smékala a Škňouřila. "Žádné polehčující okolnosti jsme u nich neshledali, trest ukládáme lehce pod polovinou trestní sazby," doplnil soudce. Dodal, že se u nich soud nedozvěděl, jak s penězi vylákanými od lidí naložili.

Kumpáni ho nechali vyhladovět

Muži připravovali o peníze lidi prostřednictvím internetových bazarů od května 2010 do listopadu 2011. Dodání zboží podmiňovali zaplacením předem. Jakmile však peníze obdrželi, přestali s lidmi podle obžaloby komunikovat. Počet poškozených vyčíslil soudce na 492 lidí.

Na případu olomoučtí kriminalisté pracovali řadu měsíců. Nejprve byli na stopě Rybáříkovi, po kterém vyhlásili i celostátní pátrání. Nakonec zjistili, že do podvodů je mužů zapleteno více.

Podle kriminalistů využili jeho nezralosti a pod zastrašováním jej nutili zakládat u bank stále nové účty. Drželi jej v izolaci, bránili mu v kontaktu s rodinou a neustále ho stěhovali na různá místa.

Ukrývali jej například v Pardubicích, Rýmařově či v Jeseníku. Poslední dny na svobodě muž strávil bez jídla a peněz v lese u Luhačovic. Byl hladový a zmrzlý, v telefonu měl vymazané kontakty na své blízké. Muži mu údajně dokonce změnili vizáž, vyměnili mu brýle a nechali jej ostříhat na ježka.

Podle žalobce Daniela Němce by však bez něj trestná činnost nemohla fungovat, o čemž podle něj muž dobře věděl.

Smékala se Škňouřilem čeká rozsudek v obdobném případě ještě u přerovského soudu. Tam podle obžaloby okradli přes 270 lidí. Přerovský soudce odročil tamní líčení na neurčito, čekal na rozhodnutí olomouckého soudu.

 

Právě se děje

Další zprávy