Na vlastní oči. Co se dělo v Lidlu zavřeném kvůli myším

Karel Toman
25. 2. 2011 15:40
Reportáž z pátečního rána z míst poblíž uzavřeného supermarketu v Prostějově
"Z důvodu přestavby?" usmívá se mladá žena nad tím, jak lze taky vyjádřit fakt, že potravinářská inspekce obchod zavřela, protože v něm při své návštěvě cítila zápach myšiny, našla mrtvé i živé myši a dokonce i stopy po myším trusu na některých potravinách.
"Z důvodu přestavby?" usmívá se mladá žena nad tím, jak lze taky vyjádřit fakt, že potravinářská inspekce obchod zavřela, protože v něm při své návštěvě cítila zápach myšiny, našla mrtvé i živé myši a dokonce i stopy po myším trusu na některých potravinách. | Foto: Karel Toman

* Zákazník Lidlu před zavřenou prodejnou: "Nesmí se to přemnožit, aby to tady běhalo po celým obchodě. Ale jinak, v pohodě."

Prostějov - "Prosimvás, kde nejsou myši!" zvedá oči v sloup dáma s nákupní taškou na kolečkách.

Mrazivého pátečního rána přišla jako obvykle k jednomu ze dvou prostějovských Lidlů. Jako další desítky lidí zjistila až tady, že zpráva o myších v regálech, kvůli které potravinářská inspekce obchod ve středu na dobu neurčitou zavřela, se týkala právě této prodejny. Napověděla jí to cedule, podle které je obchod zavřený "z důvodů přestavby".

Zvěst o zápachu myšiny, mrtvých hlodavcích a trusu na ohlodaných potravinách zní dost odpudivě. Místní ale z míry nevyvedla. V pátek odpoledne už byl obchod opět otevřený, inspektoři prověřili, že Lidl je po deratizaci v pořádku.

No co, v pekárnách jsou zase švábi

"Cérka dělala na brigádě v pekárnách a říká mi: mami, těch švábů kdybys viděla, co tam je, a žádné o tym neví," tlumí emoce svou hanáčtinou mírně korpulentní dáma v kožešinové čepici, která si nedělá iluze ani o hygieně v "nóbl restauracích".

"Kaufland stojí hned u pola, myslíte si, že tam myši nejsou? I u vás doma nejspíš jsou," dokazuje paní s taškou na kolečkách, že vláda postmoderního narcismu a úzkostné hygieny, jak ji hlásá sociolog Gilles Lipovetsky, má i ve městech stále své limity.

Za zavřenými prosklenými dveřmi prodejny Lidl v prostějovské ulici Újezd leží v pátek ráno několik krabic od nářadí. Koridory mezi zbožím v prodejně zmizely, jak je zaplnily věže odstavených palet a chladících boxů. Mezi nimi kmitali pracovníci a pucují všechno kolem. 

Lidl teď podle mluvčí řetězce Sandry Kipeťové prodejnu dezinfikoval. V pátek ji zkontrolovali pracovníci Státní zemědělské a potravinové inspekce. Jak se hlodavci dostali do prodejny přes hradbu pastí rozestavěných kolem jejích zdí, prý firma vyšetřuje.

Supermarkety z perníku

Manžel paní v kožešinové čepici v tom má jasno. "Všechno je to stavěný z perníku, ta myš se tam dostane," hodnotí kvalitu stavebních hmot supermarketů. "Já mám doma králíky, a kdybych tam nesypal jed, mám místo nich potkany," dodává.

"Byli jsme tu nakupovat ve středu. Když jsme odešli, už za náma nikoho dovnitř nepustili," vzpomíná jeho žena na den, kdy ve svém Lidlu nakupovali naposledy.

"Ano, budem sem chodit nakupovat dál," přikyvuje manželský pár.

"Jasně, musí se to brát s rozumem," přisvědčuje pán s batohem na zádech. "Ale nesmí se to přemnožit, aby to tady běhalo po celým obchodě," uznává.

Nemoci z hlodavců mohou zabíjet

Nic jiného než prodejnu zavřít však inspektorům nezbývalo. Nezdolní hlodavci totiž přenášejí řadu nebezpečných nemocí jako je třeba leptospiróza, která se šíří právě trusem a která může člověka i zabít.

Prostějovský případ je již druhý v řadě v posledních dnech. Minulý týden Státní zemědělská a potravinářská inspekce informovala o uzavření dvou jiných provozoven ve Středočeském kraji. Také tam byly důvodem nevyhovující hygienické podmínky. Přibývá i případů odhalených černých jatek.

Odpoledne už ale byla prostějovská prodejna opět v provozu.

"Vzhledem k tomu, že poslední kontrolou bylo zjištěno, že provozovna odstranila všechny zjištěné nedostatky, bylo inspektory SZPI povoleno dnes v odpoledních hodinách její opětovné otevření," uvedla mluvčí nispekce Petra Hoferková.

"Našim zákazníkům se za uzavření prodejny i ostatní komplikace velmi omlouváme," dodala Sandra Kipeťová, tisková mluvčí Lidlu.

 

Právě se děje

Další zprávy