Na úřadech práce je stav nouze. Chybí půl miliardy

Tomáš Fránek
8. 3. 2013 16:51
Přetížené úřady práce potřebují na svůj provoz minimálně 550 milionů korun
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

Praha - Přetíženým úřadům práce, které mají být jedním z nejdůležitějších nástrojů státu v boji s rekordní nezaměstnaností, nechybí jenom lidé, ale také stovky milionů korun na provoz.

Na úřadech, spadajících pod ministerstvo práce a sociálních věcí vedené politiky z TOP 09, tak platí stav nouze a mohou být pořizovány jenom nezbytné věci.

Vyplývá to ze zápisu z porady všech ředitelů krajských poboček úřadů práce v Praze, který má online deník Aktuálně.cz k dispozici.

„V rozpočtu chybí finanční prostředky na provoz, je třeba navýšení minimálně o 550 milionů korun. Platí stav nouze," je napsáno v zápisu z porady ředitelů, který má online deník Aktuálně.cz k dispozici.

A to už byl rozpočet úřadů navýšen o 240 milionů korun a výrazně se šetří na platech lidí - objem peněz je totiž znovu nižší než loni. Navíc úřadům chybí téměř 500 zaměstnanců, kromě výplaty dávek tak hlavně nemá kdo pomáhat lidem při hledání zaměstnání.

Kvůli úsporám se omezují kontroly i IT

Chybějící peníze způsobují, že úředníci nemohou například provádět všechna šetření v rodinách, což je důležité pro ověření, zda lidé mají na dávky nárok. Chybějí také tiskárny a náhradní počítače. „Nedostatečná je i kapacita datových linek z důvodů úsporných opatření," uvedli třeba ve svých námitkách k fungování úřadu lidé z Krajské pobočky v Českých Budějovicích.

Zpráva o chybějících penězích na provoz úřadů, které vyplácejí všechny sociální dávky v zemi a měly by lidem v době recese pomoci hledat práci, je dalším potvrzením stavu, který od loňského ledna nastal po reformách prosazených exministrem Jaromírem Drábkem.

Všechny úřady práce si stěžují na nedostatek zaměstnanců. Ani jejich zvýšené nasazení nemůže situaci zachraňovat dlouhodobě.
„Situaci ještě zhoršuje záplava potíží s funkčností nových systémů na výplatu dávek, které ani po bezmála roce od jejich spuštění nezaručují ani spolehlivou výplatu dávek, včetně procesů navazujících na zpracování dat (evidence, statistika). Výsledkem je permanentní stres a přepracovanost zaměstnanců, vedoucí k častějšímu výskytu nemocí či zvýšené fluktuaci," uvádí zpráva o stavu úřadů práce za loňský rok.

I nová ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09) už připustila, že zaměstnanci jsou přetíženi.

Chybí lidé jak na výplatu dávek, tak na pomoc nezaměstnaným. "Úřadům práce v současné době chybí cca 500 systemizovaných míst. Lidé chybí zejména v souvislosti s výplatou dávek, evidencí uchazečů o zaměstnání a na zprostředkování práce. Co se nákladů týče, potřebné měsíční mzdové náklady včetně pojistného a odvodů jsou cca 14 milionů korun," uvedla mluvčí úřadu Štěpánka Filipová.

Podle ministra financí Miroslava Kalouska ale nebude potřeba posílit úřady práce v případě, že se podaří rychle zprovoznit nové systémy na výplatu dávek. Ty už od ledna loňského roku fungují nespolehlivě, provázejí je časté výpadky, chybí kontrola, jak a komu jsou jednotlivé dávky vypláceny.

Nedá se to stihnout

Situace se zatím podle lidí z úřadu práce příliš nelepší. Na začátku března tak znovu čelil výpadku systému hmotné nouze, odkud dostávají peníze nejchudší lidé. 

„Je to stále to samé. Stále to padá. Tak čtyřikrát do týdne minimálně na 20 až 30 minut i déle. Součástí práce s programem je nutnost několikrát za den restartovat PC v běžném provozu," vysvětluje jedna z pracovnic jihočeského úřadu práce.

Navíc není jasné, jaký bude další osud celého systému. Kvůli závažnému porušení zákona totiž Úřad pro ochranu hospodářské soutěže nařídil v prvostupňovém rozhodnutí systém do pěti měsíců zastavit.

„Nyní se neví, jak dlouho bude fungovat stávající systém. Vysoutěžit nové dodavatele nebo návrat k původnímu systému nelze stihnout v termínu. Otázka také je, kdo je vlastníkem systému," je napsáno v zápisu z ředitelské porady.

 

Právě se děje

Další zprávy