Na stát pracujete 160 dní, daňová svoboda se blíží

ČTK ČTK
17. 5. 2012 10:26
Den daňové svobody se posunul o pět dnů blíže k Novému roku
Foto: Jan Langer

Praha - Den daňové svobody připadá letos podle výpočtů Liberálního institutu na 9. června. Češi tak letos budou na stát pracovat 160 dní, což je o pět dní méně než loni.

Jako den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana. Do té doby naopak veškerý příjem připadá státu. Loni připadl den daňové svobody na 15. června.

Nejpozději oslaví den daňové svobody Dánové, a to až 12. srpna. Následují Francouzi 24. července a Švédové 13. července. Naopak nejdříve, již 23. dubna, nastal den daňové svobody v Jižní Koreji. Australané přestali vydělávat na stát 4. května a Švýcaři 6. května.

"Posun Dne daňové svobody směrem k Novému roku je jednoznačně pozitivní, neboť značí menší apetit vládních institucí utrácet prostředky daňových poplatníků vzhledem k HDP v naší zemi. V České republice je ale stále mnoho prostoru pro reálné systémové zeštíhlování státní správy, které je nutné odlišovat od úprav výdajových položek prostřednictvím účetních triků," uvedl analytik Liberálního institutu Aleš Rod.

Liberální institut při svém výpočtu vychází z kalkulací Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Tato metodika využívá odhad poměru veřejných výdajů na hrubém domácím produktu, a umožňuje tak porovnat vývoj českého dne daňové svobody s vývojem v dalších zemích.

Podle výpočtů společnosti Patria Finance, která využívá jiné metodiky, připadne den daňové svobody letos na 19. června, tedy o čtyři dny později než loni.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak na daně?

 

Právě se děje

Další zprávy