Na silnicích leží miliony. V tisících tun posypové soli

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 1. 2010 17:53
Většina silničářů má zásoby, přesto dovozci posypové soli čelí přívalo objednávek.
Samotné odhrnutí sněhu udělá ze silnice klouzačku. Bez soli to zkrátka nejde.
Samotné odhrnutí sněhu udělá ze silnice klouzačku. Bez soli to zkrátka nejde. | Foto: Aktuálně.cz

Brno - Co je pro všechny, kdo se musí pěšky nebo v autě prodírat záplavami sněhu noční můra, je pro jiné hotové požehnání. A první v řadě jsou samozřejmě dodavatelé posypových materiálů, tedy především soli.

Některé odhady uvádí, že za poslední kalamitní dny se v Česku spotřebovalo kolem osmi tisíc tun. Ve skutečnosti to musí být mnohem víc. Jen jihočeští silničáři vyčíslili dosavadní spotřebu na 4500 tun posypové soli.

"Celkem jsme měli na zimu připraveno asi 19 tisíc tun, teď se zásoba snížila asi na polovinu," konstatoval Jan Vykouk, provozní náměstek ředitele Správy a údržby silnic jihočeského kraje.

Při ceně 1550 korun za tunu bez daně to znamená, že kalamita už vyšla jihočeské silničáře jen na posypu na víc než sedm milionů korun

Další tři tisíce tun byly zapotřebí k posypu silnic v pražských městských částech na levém břehu Vltavy. Uvedl to Petr Vejtruba, ředitel společnosti Sulsa, která sůl pro tuto část Prahy dodává.

"Nás samozřejmě těší, že je konečně pořádná zima. Ale už začíná být příliš pořádná. Česko nemá vlastní zdroj soli a musíme ji dovážet. A v okolních zemích se zásoby také tenčí," upozornil.

Nejčastěji firmy dovážejí sůl právě od našich sousedů - z Německa nebo Polska. Kalamita ale postihla i je.

"Nedokážeme všem vyhovět"

Výdělek, který zvýšená poptávka po posypové soli přinese, je tvrdě odpracovaný. "Nezlobte se, prší na nás objednávky, máme další hovory, nemůžeme si s vámi povídat," omlouvali se v centrále další dodavatelské společnosti Nero-dia.

Valná většina dovozců a prodejců soli své vlastní klienty předzásobila jako obvykle od dubna do října. Jenže kalamita odčerpává posypový materiál ze skladů rychleji, než jsou silničáři zvyklí. Proto se obávají, aby bylo soli dost.

"Určitě budeme v únoru ještě přiobjednávat zásoby, doplňovat skladovou kapacitu," dodal Vykouk.

Kromě pravidelných klientů se ale na dodavatele obrací i ti, kdo "zaspali" nebo na poslední chvíli jejich obvyklý dodavatel selhal.

"Stíháme vykrývat stálé zákazníky, některé nové ale už ne. Letošní zima však není ničím neobvyklá. Nesmíme ji ale srovnávat se slabými zimami let 2006 a 2007. Tehdy zůstala většina posypu ve skladech," podotkla Jana Hradecká, jednatelka společnosti Průmyslová spotřební chemie.

 

Právě se děje

Další zprávy