Na Ruzyni nechte peněženku v kapse, je nejdražší

ČTK ČTK
14. 2. 2012 16:17
Německý autoklub nakupoval v bezcelních zónách na předních evropských letištích
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Jan Langer

Praha - Obchody na pražském letišti vyšly jako nejdražší ve srovnávacím testu německého autoklubu ADAC, který porovnával ceny v bezcelních prodejnách na 11 předních evropských letištích. Nejlevněji lze podle něj nakoupit na londýnském Heathrow.

ADAC v testu zjišťoval, za kolik zákazník na každém z letišť pořídí nákup složený z 12 produktů, zejména parfumerie, kosmetiky, alkoholu, sladkostí a tabáku.

Zatímco v Praze nákup vyšel celkem v přepočtu na 565 eur (zhruba 14 200 Kč), totéž zboží v britské metropoli kontrolory stálo 436 eur (přibližně 10 950 Kč).

Největší cenové rozdíly ADAC odhalil u kosmetiky, alkoholu a cigaret. V prvních dvou kategoriích má Praha podle autoklubu nejdražší duty free shopy, tabák tam naopak vyjde nejlevněji.

Na ruzyňském letišti zaplatí pasažéři podle ADAC za litr značkového koňaku téměř 67 eur, zatímco v Londýně jim na stejnou lahev stačí jen 37 eur.

Podobně velký rozdíl byl i u cen kosmetiky. Na pražském terminálu stál krém přes 100 eur, v nedalekém Mnichově vyšel tentýž na 74 eur. Naopak na kartonu deseti balíčků cigaret jedné značky zákazníci na Ruzyni ušetří téměř 25 eur oproti Paříži, kde za něj zaplatí 58 eur.

ADAC test prováděl spolu s nizozemským autoklubem ANWB od srpna do listopadu loňského roku. Ceny porovnávaly také na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem, Düsseldorfu, Římě, Barceloně, Amsterodamu, Bruselu a Vídni.

 

Právě se děje

Další zprávy