Na první stánkaře z vánočních trhů už čekají pokuty

Tereza Holanová Tereza Holanová
6. 12. 2011 12:50
Lidé si nemohou ověřit váhu a míru výrobku nebo dostanou nesprávně vypsaný doklad, uvádí ČOI
A ještě jiný pohled na Berlín, na oblíbený trh Gendarmenmarkt.
A ještě jiný pohled na Berlín, na oblíbený trh Gendarmenmarkt. | Foto: Reuters

Praha - Hned na první kontrole vánočních trhů zjistili zástupci České obchodní inspekce (ČOI), že prodejci porušují některé povinnosti.

Tři z devíti pražských stánkařů neposkytovali potřebné informace o výrobcích a jejich cenách a nedodržovali zásady poctivého prodeje, informuje ČOI.

Spotřebitel si podle inspektorů nemohl ověřit uvedenou hmotnost zboží na úředně ověřené váze a zkontrolovat si, zda dostal takovou míru nápoje, jakou si zaplatil. Stejně tak doklad o nákupu neměl ty náležitosti, které by mu neměly chybět.

Jak ČOI uvádí, všichni stánkaři, kteří porušili zákon, dostali za úkol chyby napravit. Kromě toho je čeká správní řízení, ze kterého pravděpodobně odejdou s pokutou.

Ke kontrolám došlo na vánočním trhu na Náměstí Republiky v Praze 1 před nákupním centrem Palladium a dále v ulici V Celnici. Zde se zástupci ČOI zaměřili na stánky, které nabízí vánoční ozdoby, cukrovinky, občerstvení, ale i textil a další výrobky.

Pražské obchodníky prověřovali zástupci inspektorátu Středočeského kraje a Hlavního města Prahy. Jak zástupci ČOI upozornili, jednalo se pouze o první ze série plánovaných kontrol. Ty budou až do konce adventního období pokračovat nejen v Praze, ale i po celé republice.

 

Právě se děje

Další zprávy