Na mýtném stát vybral víc, přesto neplní plán

ČTK ČTK
3. 4. 2012 16:46
Dopravci v prvním čtvrtletí na mýtném zaplatili zhruba 2,16 miliardy korun
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Nákladní dopravci v letošním prvním čtvrtletí na mýtném zaplatili zhruba 2,16 miliardy korun, meziročně o 9,47 procenta více. ČTK to dnes řekl mluvčí českého mýtného systému David Šimoník.

Zvýšení mýtného je ale nižší, než se předpokládalo. Z jeho výnosů je financovaný Státní fond dopravní infrastruktury, kterému podle jeho ředitele Tomáše Čočka budou letos v rozpočtu chybět stovky milionů korun.

"Skončené čtvrtletí je nejsilnější v historii stejně jako právě uplynulý týden, kdy mýtný systém předepsal kamionům takřka 183 milionů korun," uvedl René Poruba, pověřený ředitel Ředitelství silnic a dálnic, které je provozovatelem elektronického mýtného systému v České republice.

Za zvýšením stojí především zvyšování sazeb za ujetý kilometr u méně ekologických vozidel. Ty kromě vozidel splňujících ekologickou třídu Euro V. a vyšší vzrostly o čtvrtinu.

Podle Čočka je ale letošní předpoklad ministerstva financí, které celoroční výběr za mýtné odhadlo na 10,2 miliardy korun, neuskutečnitelný. Loni výnosy z mýtného dosáhly zhruba 8,13 miliardy korun a podle aktuálních výsledků nebude na dohadovanou částku nárůst na mýtných výběrech stačit.

Meziroční růst výběrů v lednu dosáhl 10,6 procenta, únorový byl o půl procentního bodu vyšší, ale v březnu se dynamika nárůstu snížila na 6,68 procenta, vyplývá ze statistik mýtného systému.

 

Právě se děje

Další zprávy