Na letních pneumatikách lze letos uspořit tisíce korun

ČTK ČTK
13. 3. 2013 16:06
Ceny letních pneumatik letos klesly o 12 procent díky levnějšímu kaučuku
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Bridgestone

Praha - Ceny letních pneumatik se letos meziročně snížily v průměru přibližně o 12 procent. Důvodem je zlevnění výrobních komodit, zejména kaučuku. V předchozích dvou letech právě kvůli zdražování surovin ceny pneumatik rostly. Vyplývá to z informací prodejců.

Například při pořízení čtyř letních pneumatik na Škodu Octavii mohou motoristé letos ušetřit až tisíc korun. Podle Václava Částky z internetového obchodu Dobrepneu.cz se nižší ceny netýkají loňských skladových zásob, které stále drží někteří prodejci, ale jen letos vyrobených gum.

S koncem března končí zákonná povinnost mít na vozech zimní pneumatiky. Zhruba 30 procent řidičů ale na letní pneumatiky nepřezouvá. Část z nich dojíždí zimní gumy, část hodlá přezout až před letní dovolenou a zbytek jezdí na zimních gumách celoročně.

Zatímco zimní pneumatiky musí mít hloubku dezénu čtyři milimetry, v létě stačí pro jízdu vzorek hluboký jen 1,6 milimetru. Odborníci považují letní jízdu za bezpečnou, pokud mají pneumatiky vzorek hluboký více než dva milimetry. Zimní pneu mají také jinou směs, která se v létě více opotřebovává.

"Zimní pneumatiky obsahují ve směsi gumy více siliky než letní, aby byly k vozovce přilnavější. Zimní pneumatiky se tak v létě na ohřátém asfaltu přilepí a trhají. Následkem toho se zvyšuje spotřeba paliva vozu a ovzduší znečišťují odtrhané částečky gum," dodal tiskový mluvčí ÚAMK Igor Sirota.

Podívejte se, jak se pneumatiky, kterým je již 125 let, v průběhu let vyvíjely: 

 

Právě se děje

Další zprávy