Na letišti ve Frankfurtu bude hůř. Stávkují i dispečeři

ČTK ČTK
28. 2. 2012 13:35
České aerolinie zatím žádná mimořádná opatření nepřipravují
Stávkou jsou postiženy především lety Lufthansy.
Stávkou jsou postiženy především lety Lufthansy. | Foto: Reuters

Frankfurt - Pokud váš let zítra povede do Frankfurtu nad Mohanem nebo tam máte přestupní stanici, počítejte se značnými komplikacemi.

Jelikož německý odborový svaz GdF zvyšuje tlak na firmu Fraport, což je provozovatel mezinárodního letiště ve Frankfurtu nad Mohanem, přidají se ke stávce části pozemního personálu na letišti na šest hodin také zaměstnanci řízení letového provozu.

Chtějí tak vyjádřit solidaritu se svými kolegy. Protesty zaměstnanců řízení letového provozu by mohly chod letiště zcela ochromit.

České aerolinie zatím žádné informace o rušení pravidelných letů do a z této destinace nemají. "To ale neznamená, že by se situace nemohla změnit," informovala mluvčí ČSA Hana Hejsková.

Stávka zhruba 200 zaměstnanců, kteří mají na starosti řazení, navádění a parkování letadel, začala v neděli ve 21:00 a skončit má ve čtvrtek v 5:00. Zaměstnanci řízení letového provozu mají stávkovat ve středu ráno od 5:00 do 11:00 hodin.

Bojuje se o zvýšení mezd

Odborový svaz GdF chce vydobýt zaměstnancům řízení, navádění a parkování letadel výrazně vyšší mzdy. Fraport však jejich požadavky označil za nereálné. Jednání o mzdách skončila o víkendu neúspěchem a zaměstnanci obnovili protestní akce. Nová stávková akce navazuje na téměř týdenní stávku, která trvala do středy. Kvůli minulé stávce muselo být zrušeno přes 1000 letů, včetně několika letů do Prahy.

Fraportu se podařilo najít za většinu stávkujících zaměstnanců náhradu. Během stávek tak zachoval zhruba 80 procent letů a v případě mezinárodních letů dokonce všechny. 

Nyní odbory upozorňují, že pokud se k protestům přidají zaměstnanci řízení letového provozu, provoz na letišti se zastaví zcela.

Frankfurt je největší letiště v Německu a třetí nejrušnější v Evropě. Denně odbaví zhruba 1300 letů, z nichž většinu zajišťuje Lufthansa. Loni se počet cestujících odbavených frankfurtským letištěm zvýšil o 6,5 procenta na rekordních 56,44 milionu.

 

Právě se děje

Další zprávy