Na kanalizaci ve vesnicích půjde přes devět miliard

Ekonomika Ekonomika
8. 8. 2009 9:30
Evropská investiční banka podpoří odkanalizování českých vesnic
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Lucemburk, Kroměříž - Pro Česko je to významná zpráva - tak komentuje šéf společnosti Vodovody a kanalizace Kroměříž Ladislav Lejsal informaci, že Evropská investiční banka (EIB) půjčí Česku tři miliardy korun na stavbu vodovodů, kanalizací a čističek odpadních vod v malých vesnicích.

Právě malé obce s chudými rozpočty si totiž kanalizaci samy nemohou dovolit a splašky tam dodnes putují do vodních toků. Často v místech jinak nedotčené přírody. "Teď mají obce šanci získat dotaci až kolem osmdesáti procent celkových nákladů," upřesnil Lejsal.
 
Nezávisle na tom však Česku přesto dál hrozí sankce za nedodržení závazku Evropské unii odkanalizovat obce a města nad dva tisíce obyvatel do roku 2010.

EIB založí vklady státu

Nová půjčka od EIB má tak uvést do chodu program ministerstva zemědělství, ve kterém je k dispozici celkem 9,1 miliard korun. Polovinu této částky tvoří dotace EU, zbytek národní zdroje. Jenže těch se právě teď nedostává. Půjčka od EIB to má pomoci překonat.

Peníze na stavbu vodovodů mohou ze zmíněného ministerského programu s názvem Výstavba a obnova infrastruktury vodovodů a kanalizací II získat všechny obce bez ohledu na velikost. Dotace na mnohem dražší stavby kanalizace a čističek jsou však pouze pro obce do dvou tisíc obyvatel.

"Malé obce teď mají šanci se do tohoto programu zařadit. Tady u nás se to týká například všech obcí na sever od Holešova,"  tvrdí Lejsal, podle něhož napojení několika tamních malých vesniček na městskou čistírnu vyjde celkem asi na 300 milionů korun

V případě obcí a měst nad dva tisíce obyvatel, tam je naopak o dobré zprávy nouze.

Čína bude muset v dalších deseti letech investovat miliardy dolarů, aby zajistila pitnou vodu pro 300 milionů vesničanů, kteří jí mají nedostatek, nebo k ní mají omezený přístup.
Čína bude muset v dalších deseti letech investovat miliardy dolarů, aby zajistila pitnou vodu pro 300 milionů vesničanů, kteří jí mají nedostatek, nebo k ní mají omezený přístup. | Foto: Reuters

Vláda si v přístupových protokolech vyjednala pětiletou výjimku ze směrnice EU, která původně přikazovala odkanalizovat aglomerace nad dva tisíce obyvatel do roku 2005. Směrnice však začne i pro Česko platit už příští rok.

To, že se však závazek Česku splnit nepodaří, naznačil v červnu Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Podle NKÚ normy nesplňuje přes 300 aglomerací. Asi padesát z nich přitom zatím nezpracovalo ani projekt.

Vzhledem k času, který je pro přípravu a stavbu kanalizace¨zapotřebí, není podle pozorovatelů pravděpodobné, že by se mohly do roku 2010 skutečně dokončit všude tam, kde to bude potřeba.

Česku hrozí sankce

"České republice tak zřejmě reálně hrozí sankce ze strany Evropské komise," komentoval to server EurActiv.cz.

Potíže přitom provázejí výstavbu čističek již delší dobu. Evropská komise v minulosti například zamítla žádosti o podporu projektů v některých obcích, které svou vodárenskou infrastrukturu pronajaly soukromému provozovateli.

Problémům se ale zřejmě nevyhne ani stavba čističek a kanalizace v malých obcích.

Jen na Kroměřížsku Lejsal jmenuje hned sedm dalších malých obcí, kde jsou s přípravami trochu pozadu.  Spolu s 300 milionovou stavbou kanalizace na severu Holešovska tak zřejmě devítimiliardový ministerský program mnoho zájemců o dotaci - tedy obce- neuspokojí.

 

Právě se děje

Další zprávy