Na jaře výrazně zlevní plyn. RWE konkurenci nedožene

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
29. 4. 2013 7:26
Porovnání ukazuje, že RWE zůstává jedním z nejdražších dodavatelů na trhu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Razantní krok skupiny RWE, kterým oznámila snížení ceny plynu počínaje květnem o desetinu, zvedl vlnu zlevňování. Rozdíl mezi RWE jako dominantním dodavatelem a menšími konkurenty se sice v některých případech zmenšil, přesto však RWE zůstává jedním z nejdražších dodavatelů plynu na trhu.

Avizovanou závislost svých cen na RWE potvrdil největší alternativní dodavatel plynu, ČEZ Prodej. Slibuje zachování minimálně pětiprocentního cenového odstupu od tohoto dominantního dodavatele. Zákazníci ČEZu žijící v rodinném domku na distribučních územích RWE tak podle údajů serveru SrovnejEnergie.cz zaplatí od května v průměru o 2300 korun méně než klienti RWE. U bytů se rozdíl pohybuje kolem jednoho tisíce korun.

Společnost Pražská plynárenská v reakci na krok RWE zlevňuje od května o jedenáct procent. Podmínkou je ale smluvní závazek na další tři roky. Kdo tuto podmínku splní, získá podle odhadů serveru SrovnejEnergie.cz v Praze a středních Čechách úsporu oproti RWE v průměru tři tisíce korun v rodinném domě nebo zhruba tisíc korun v případě bytu.

Naopak dosavadní postavení na trhu zatím nenutí ke zlevnění dalšího dominantního dodavatele, společnost E.ON. Ta má již delší dobu nastavené tak nízké tarify, že od května konkurenty následovat nemusí. Na distribučním území RWE zůstává E.ON druhým nejlevnějším dodavatelem s úsporou až 7000 korun pro rodinný dům a 2500 korun pro byt.

Nejlevnější je EEE

Společnost Centropol Energy snížila ceny plynu již v dubnu, a to o šest procent. Aby udržela postavení levnějšího dodavatele než dominantní RWE, musela k podobnému kroku přistoupit ještě jednou. Od května tak sleví dalších pět procent. "Po tomto druhém zlevnění zaplatí klienti oproti zákazníkům dominantních dodavatelů od padesáti až po bezmála dvě stě korun za megawatthodinu méně," slibuje Lukáš Pokrupa, obchodní ředitel Centropol Energy.

Podobně reagovala na krok RWE také společnost Bohemia Energy. Ta na začátku dubna oznámila, že počínaje červnem sníží svým stávajícím zákazníkům ceny plynu o devět procent. Vlna zlevňování ji poté přiměla k dalšímu snížení cen. Tentokrát chce na levnější plyn nalákat nové zákazníky. Ti mohou přestupem k Bohemia Energy uspořit proti RWE až 17 procent, na území Pražské plynárenské 5,2 procenta a v distribuční oblasti E.ON 1,3 procenta.

Největší cenový rozdíl oproti dominantním dodavatelům zaznamenají od května zákazníci společnosti Europe Easy Energy. Ta bude podle výpočtů serveru SrovnejEnergie.cz nejlevnější prakticky ve všech regionech kromě Jihočeského kraje, kde ji v dodávkách pro rodinné domy cenově předběhne Lama Energy.

Na území Prahy a středních Čech nabídne Europe Easy Energy od května úsporu pro rodinný dům až 5800 korun oproti dominantní Pražské plynárenské, která domům se spotřebou 30 tisíc kWh ročně kalkuluje 42 184 korun. Úspora pro byty s roční spotřebou 12 000 kWh pak proti Pražské plynárenské (cena roční dodávky 18 414 korun) představuje 2759 korun.

Nejlevnější bude Europe Easy Energy také na distribučním území skupiny RWE, kde se cenový rozdíl pro domy pohybuje kolem sedmi tisíc korun a pro byty okolo tří tisíc. Výjimkou je pouze distribuční území skupiny E.ON (cena roční dodávky 41 675 korun), kde je pro rodinné domy levnější Lama Energy, a to o 2889 korun oproti E.ONu. V případě bytů pak nejnižší ceny opět nabízí Europe Easy Energy, která oproti E.ONu (roční cena 18 979 korun ) účtuje o 1475 korun méně.

Na distribučním území RWE je druhým nejvýhodnějším dodavatelem - po zmíněné Europe Easy Energy - E.ON, třetím Lama Energy.

Na území E.ONu je - s výše uvedenou výjimkou - po Europe Easy Energy nejlacinější ČEZ Prodej s produktem Comfort. Třetí pozice patří firmě Lama Energy.

Také v Praze a středních Čechách je nejlevnější Europe Easy Energy, druhé místo patří Pražské plynárenské (jen při smlouvě na tři roky), třetí je Lama Energy.

Konec arbitráže na dohled?

Firmu RWE oproti ostatním dodavatelům totiž i nadále znevýhodňuje dlouhodobý kontrakt se skupinou Gazprom, v jehož rámci jsou ceny za dodávky vázány na ceny ropy, takže jsou oproti konkurenci výrazně vyšší. Přesto se RWE svým desetinovým zlevněním rozhodla bojovat o své zákazníky i za cenu snížení krátkodobého zisku.

Proti dlouhodobě nevýhodné smlouvě, kvůli níž platí za plyn mnohem více, než stojí na burze, bojuje RWE od roku 2011, kdy spustila arbitráž s Gazpromem. Nucené nákupy drahého plynu poslaly RWE například jen v loňském roce do ztráty téměř 1,3 miliardy korun při rekordních tržbách 215 miliard korun.

"Je patrné, že RWE potřebuje vzhledem k nejisté situaci definitivní výsledek arbitráže s ruským Gazpromem co nejrychleji," říká ke sporu, ve kterém RWE po Gazpromu požaduje 29 miliard korun, jednatel společnosti ENA Vladimír Štěpán. Podle něj by urovnání sporu bylo vítané i pro Gazprom, je tedy pravděpodobné, že se obě strany dohodnou v dohledné době.

Jako reálnou vidí dohodu také Jan Schindler, analytik kalkulátoru cen energií TZB-info. Podle něj by Gazprom mohl v letošním roce snížit ceny za dodávky plynu pro Českou republiku až o 17 procent. Zlevnění nahrává jednak nižší cena ropy na světových trzích, jednak to, že Gazprom prakticky všem odběratelům slevil. "A ceny pro náš trh jsou výrazně vyšší než v okolních zemích," dodává Schindler.

Rozhodnutí RWE zlevnit plyn bylo podle Štěpána do jisté míry marketingovým nástrojem. Firmě totiž za poslední dva roky klesl počet zákazníků ze zhruba 2,2 milionu na 1,6 milionu. Zlevnění přichází také v období, kdy je spotřeba plynu nejnižší za celý rok.

Přesto se ale Štěpán nedomnívá, že by RWE s počátkem topné sezony ceny zase zvýšila. "To je již nevratný proces, tedy pokud nenastanou objektivní vlivy, jako je například nárůst nákupní ceny plynu pro odběratele na burzách," vysvětluje Štěpán.

S menší jistotou hovoří o příští topné sezoně jednatelka společnosti SrovnejEnergie.cz Kateřina Vaňková. "Bude jistě zajímavé sledovat další vývoj. Tedy zda společnosti snížené ceny udrží i během příští topné sezony," říká.

Ceny mohou klesat dál díky státu

Podle odborníků je zde ve střednědobém horizontu potenciál dalšího zlevnění zemního plynu. Energetický regulační úřad se totiž rozhodl předčasně ukončit současné třetí regulační období a snížit od příštího roku cenu regulované složky plynu o pět procent.

"Pokud k tomu dojde, budou mít odběratelé dvojí výhodu. Ze snížení ceny a zároveň ze snížení regulované složky," upřesňuje Vladimír Štěpán.

Podle současného nastavení tvoří regulovaná složka celkem 19,03 procenta z celkové ceny plynu (18,11 procenta tvoří distribuce, 0,77 procenta přeprava a 0,15 procenta služby operátora trhu OTE). Zbylých 80,97 procenta pak představuje neregulovaná část, tedy cena za samotnou komoditu a obchod, hrazená jednotlivým dodavatelům - právě o této části byla řeč na začátku článku, pokud jde o zlevnění cen samotných dodavatelů.

Poměr regulované a neregulované složky se v uplynulých pěti letech mírně měnil. Zatímco v roce 2009 představovala regulovaná část podle údajů Energetického regulačního úřadu 24,81 procenta, v roce 2010 šlo o 27,2 procenta a v roce 2011 o 21,45 procenta. Loni se pak regulovaná část ceny plynu dostala na nejnižší úroveň za posledních pět let, na 18,2 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy