Na burzu vstoupí Mountfield, opustit ji má KIT Digital

ČTK ČTK
6. 1. 2012 17:09
Především drobným investorům se rozšíří možnosti o další subjekt na pražské burze

Praha - Společnost Mountfield, která v Česku a na Slovensku provozuje síť prodejen se zahradní technikou, bazény a potřebami pro volný čas, plánuje vstup na pražskou burzu. Vyplývá to z informací zveřejněných v pozvánce na tiskovou konferenci firmy Mountfield.

Mluvčí prodejen Mountfield David Jirušek potvrdil, že primární emise akcií (IPO) na Burze cenných papírů Praha bude jedním z hlavních témat tiskové konference naplánované na středu 11.ledna, kdy budou zveřejněny další podrobnosti k tomuto záměru. Zmínka o IPO je v pozvánce na tiskovou konferenci uvedena u bodu, který je zaměřen na letošní plány společnosti Mountfield.

První tuzemskou prodejnu společnost Mountfield otevřela v březnu 1991 v Mnichovicích u Prahy. Nyní má v Česku 55 prodejních center a na Slovensku jich provozuje 17. Hlavním akcionářem Mountfieldu je s podílem zhruba 72 procent Ivan Drbohlav.

Analytiky plánovaná emise akcií překvapuje

"Je to vcelku překvapivá zpráva, protože tato firma nepatřila mezi adepty listingu na pražské burze, o kterých se v minulosti již spekulovalo," řekl analytik makléřské firmy Cyrrus Ondřej Moravanský. Je ale podle něj úspěchem, že se pražské burze podařilo přilákat další českou firmu. "Soudě z výše tržeb sice bude Mountfield patřit k menším emisím, ale pro investory, zejména drobné, bude vítaným zpestřením investičních možností," dodal.

Společností s akciemi na pražské burze příliš nepřibývá. Loni na ni vstoupila pouze akciová společnost E4U, která se zabývá investicemi do obnovitelných zdrojů, v roce 2010 pak sázková společnost Fortuna či technologická firma KIT digital.

Předloni Mountfieldu mírně klesly tržby meziročně o 41 milionů korun na 3,218 miliardy korun z 3,259 miliardy korun v roce 2009. Prodejny Mountfield v roce 2010 také mírně snížily i zisk, a to z 20,2 milionu korun v roce 2009 na 14,8 milionu korun. Výsledky loňského hospodaření vedení Mountfieldu zatím nezveřejnilo.

"Rok 2010 hodnotíme pozitivně i díky tomu, že přes celkový pokles, který trh zaznamenal, společnost Mountfield posílila své postavení na trhu," komentoval výsledky Jirušek. Tržby pěti největších hobbymarketových řetězců a prodejen se zahradní technikou předloni podle odhadu Incoma Gfk po předchozím poklesu stagnovaly na úrovni 27,6 miliardy korun. V roce 2009 se přitom jejich tržby po několika růstových letech kvůli hospodářské krizi meziročně snížily o 2,2 miliardy korun.

Odejít má KIT digital

Naopak odchod zřejmě chystá společnost KIT digital, která se zabývá vývojem programů pro distribuci internetového videa. Podle informací z jejích interentových stránek plánuje přesunout obchodování svých akcií z pražské burzy na trh v Londýně. Hlavním trhem zůstane americký NASDAQ

Pražská burza nebyla o záměru společnosti informována, k plánům firmy se tedy nebude vyjadřovat.

Přesun na londýnskou burzu by se měl uskutečnit do konce druhého čtvrtletí, bude ale záležet na rozhodnutí příslušných úřadů. Od tohoto kroku si firma slibuje lepší dostupnost cenných papírů pro investory.

Firma rovněž oznámila, že loni zvýšila ziskovost o 30 procent a splnila plánované cíle. Pro letošní rok zvýšila výhled tržeb z 300 na 320 milionů dolarů a čistého zisku na akcii z 1,45 na 1,53 dolaru.

KIT také dokončila koupi společnosti Sezmi Corporation, která se zabývá poskytováním služeb v oblasti širokopásmového televizního vysílání, za 27 milionů dolarů.

KIT digital je předním světovým poskytovatelem řešení pro správu videí prostřednictvím protokolu IP a má přes 2450 firemních zákazníků ve více než 50 zemích světa. Podnik má své hlavní pobočky v Praze a New Yorku.

 

Právě se děje

Další zprávy