Mzdy rychle rostou, ceny však přilepšení hned spolknou

Redakce EKO
27. 8. 2008 9:05
Průměrný Čech bere o osm procent víc - 23 182 korun
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ve druhém čtvrtletí letošního roku se průměrná hrubá měsíční mzda vyšplhala podle údajů statistiků na částku 23 182 korun, což je o 1 718 korun více než vloni.

Meziročně tak platy narostly o více než osm procent. Reálná mzda ovšem stoupla jen o 1,1 procenta. Důvodem byl vysoký růst  cen. Ty za druhé letošní čtvrtletí v porovnání s loňskem vzrostly skoro o sedm procent. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

"Růst mezd výrazně zpomalil, což dokazuje, že dvojciferný nárůst v prvním čtvrtletí byl výjimečný," komentuje dnešní čísla Helena Horská z Raiffesenbank. Podle ní ekonomika už v průběhu druhého čtvrtletí vykazovala známky zpomalení, což se nemohlo neprojevit na odměnách pracovníků.

"Inflace zaměstnancům ukrojila převážnou část růstu mezd, takže reálně si polepšili v průměru jen o 1,1 procenta, nejméně za posledních 10 let. ČNB může být spokojená, mzdy zpomalují podle jejích představ," dodává analytička. 

V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila o 2 017 korun (+ 9,3 pct.) na 23 692 korun, reálná mzda vzrostla o 2,3 pct.

V nepodnikatelské sféře byl růst mezd podstatně nižší, průměrná mzda se zvýšila o 624 na 21 344 korun, ale reálná mzda přitom poklesla o 3,6 procenta.

Nejvíce narostly mzdy v oblasti nemovitostí a pronájmu, podnikatelské činnosti (o 13,1 pct.), těžby nerostných surovin (o 12,1 pct.), ve stavebnictví a dopravě.

Stále platí, že nejvyšší platy jsou v odvětví finančního sektoru, zejména finačního zprostředkování. Tam se měsíční příjmy pohybují zhruba 2,5krát výš, než je nejnižší mzda v ubytovacich a stravovacích službách.

Dlouhodobě nejvyšších průměrných nominálních mezd dosahuje sektor finančních institucí - 40 185 korun. Nejnižší mzdy - 15 001 - byly zjištěny v sektoru domácností.

 

Právě se děje

Další zprávy