Musíte vědět, kolik platíte. Soud kárá splátkové firmy

Tomáš Fránek
2. 12. 2010 14:20
Soud přikázal splátkové firmě, že musí uvádět celou částku za zpracování úvěru
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Splátkové firmy v Česku už nesmí před svými zákazníky tajit, kolik peněz mají lidé kompletně zaplatit za zpracování úvěru.

V precedenčním případu o tom rozhodl Městský soud v Praze, který nařídil, aby cenu zveřejnila splátková společnost Santander Consumer Finance. Tu zažaloval Ekologický právní servis a Sdružení obrany spotřebitelů.

Jde už o druhé významné vítězství spotřebitelských sdružení proti splátkových firmám. Městský soud v Praze už loni označil poplatky účtované společnosti GE Money Auto při předčasném  splacení úvěru za protiprávní.

Lidé viděli jenom poplatky

Podle spotřebitelských sdružení společnost Santander Consumer Finance protiprávně neuváděla celou výši poplatku za  zpracování úvěru, ale pouze výši a počet jeho měsíčních splátek.

A také vyžadovala po lidech, kteří se rozhodli splatit svůj úvěr dříve, zaplacení celého poplatku za zpracování úvěru a navíc poplatku za předčasné splacení úvěru, které dosahovaly až několika desítek tisíc korun.

Městský soud ale rozhodl, že neuvádění celé výše poplatku je protiprávní.

"Společnost Santander Consumer Finance  se bránila tomu, aby se celá výše poplatku ve smlouvě objevila. Když však chtěl spotřebitel  využít svého práva svou půjčku splatit dříve, na zaplacení tohoto poplatku trvala. Rozhodnutí  Městského soudu je vítaným krokem, který pomůže předejít spoustě omylů, kterých se  spotřebitelé v dobré víře dopouštějí," uvedl právník Filip  Gregor z Ekologického právního servisu.

Druhý bod žaloby týkající se předčasného splácení úvěru soud zamítl, situace se totiž v tomto bodě letos změnila.

Změna zákona

Byl totiž přijat nový zákon o spotřebitelském úvěru, který tuto praxi výslovně a zásadně omezuje. Santander Consumer Finance ani jiné úvěrové  společnosti si tak podle zákona nebudou moci účtovat nepřiměřeně poplatky za předčasně splacené  úvěry v nepřiměřené výši.

Santander Consumer Finance celý spor nekomentuje, ale podal na obě sdružení žalobu kvůli tomu, že zveřejněním postupu firmy bylo poškozeno dobré jméno firmy. O žalobě splátkové firmy ale zatím soudy nerozhodovaly.

 

Právě se děje

Další zprávy