Müllerová: Kontroly švarcsystému se nijak měnit nebudou

Jakub Novák
14. 12. 2012 17:37
Ministryně práce a sociálních věcí to řekla v rozhovoru pro Aktuálně.cz
Ludmila Müllerová (TOP 09)
Ludmila Müllerová (TOP 09) | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ani navzdory kritickým hlasům ze strany koaliční ODS se na kontrolách švarcsystému nic měnit nebude.

Pro Aktuálně.cz to řekla ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09).

"V případě švarcsystému není z mého pohledu potřeba nijak zvlášť potlačovat kontroly, protože se tak extrémně často nedějí," říká Müllerová.

Zároveň také potvrdila, že Státní úřad inspekce práce doposud ani žádný pokyn týkající se kontrol švarcsystému - ať už jejich směřování či četnosti - nedostal.

"A takový pokyn ani nepřijde, protože ministerstvo práce a sociálních věcí je jednoznačně zacíleno na kontroly nelegální práce - a švarcsystém je její podmnožinou," konstatuje ministryně.

Státní úřad inspekce práce se navíc podle ní zajímá zejména o práce načerno, kdy se lidé nenechají zaměstnat vůbec a kdy se neodvádí daně, neplatí se sociální ani zdravotní pojištění.

"Skutečně zlomek toho, na co narazíme, je švarcsystém - to když opravdu vedle sebe stojí lidé se stejným druhem činnosti, přičemž jeden je zaměstnanec a druhý je OSVČ a oba přitom dělají stejnou práci, akorát že jeden z nich využívá právě švarcsystému," komentuje Müllerová.

Podle ní se však jedná tak o jedno či dvě procenta všech případů nelegální práce.

Neshoda mezi TOP 09 a ODS

Přesto i sám premiér Petr Nečas již dříve uvedl, že kontroly švarcsystému musí skončit.

Důvodem je, že pod záminkou boje s černou prací dělají podle něj stovky úředníků práci postrádající smysl.

"Musím říci, že ministerstvo práce a sociálních věcí zamířilo naprosto falešným směrem. Byla to jedna z chyb ministerstva a teď v rámci přehodnocení priorit vládní politiky toto bude určitě věc, která se přehodnocovat bude," uvedl Nečas.

Podle ministryně bylo stupňování tlaku a zaměření se na švarcsystém politiky z ODS způsobeno zejména konáním brněnského kongresu strany.

Kromě Müllerové si za kontrolami švarcsystému stojí i exministr Jaromír Drábek či ministr financí Miroslav Kalousek.

Müllerová také odmítá kritiku ze strany soukromníků a rozhodně tyto kontroly nepovažuje za šikanu podnikatelů, jak mnohdy uvádějí občanští demokraté.

"Jestliže si stěžují jeden, dva lidé, kteří na to byli upozorněni - koneckonců je tu teď také kauza poslanců a jejich asistentů, kde bychom se mohli dohadovat, jestli to je švarcsystém, nebo ne a neděje se přitom nic - takže si nemyslím, že bychom otázku kontrol nějak zvlášť řešili," uzavírá toto téma Müllerová.

 

Právě se děje

Další zprávy