Mražené ryby nám chutnají stále méně, hlavně pangasius

ČTK ČTK
13. 12. 2012 15:04
Kromě konzerv klesá zájem také o mražené ryby. Obchody jich prodaly o 15 procent méně

Praha - Poptávka po mražených rybách a rybích konzervách v Česku klesá, naopak lidé začínají více kupovat čerstvé či čerstvě chlazené ryby.

Ukázalo to šetření mezi rybáři a obchodníky, dále data agentury Nielsen.

Ta zjistila, že od loňského října do letošního září kleslo v tuzemských obchodech množství prodaných mražených ryb o 15 procent. A to hlavně proto, že je v českých domácnostech stále méně oblíbený mražený pangasius, který se na tuzemský trh vozí převážně z Vietnamu.

Prodeje této sladkovodní ryby meziročně klesly o třetinu. Tržní podíl pangasia v kategorii mražených ryb tak dosahuje zhruba pětiny.

"V poslední době se celkově zvyšuje poptávka po čerstvých chlazených rybách," potvrzuje zástupce řetězce Interspar Aleš Langr. Nárůst zájmu o chlazené ryby a méně prodaných rybích konzerv hlásí také Tesco.

Mořské ryby stále vedou

Téměř ve třech případech ze čtyř si Češi dopřávají mořské ryby, spotřeba těch sladkovodních v posledních letech ale mírně roste. Loni se zvýšila na 1,43 kilogramu na osobu.

Asi 85 procent všech kaprů, které rybáři v Česku naloví, se prodá před Vánoci, šest až osm procent o Velikonocích. Lidé ale začínají místní ryby více jíst i v průběhu roku, tvrdí ředitel Rybářského sdružení ČR Michal Kratochvíl.

Ve srovnání se zbytkem Evropy ale Češi stále jedí podprůměrné množství ryb. Podle odborníků upřednostňují především z cenových důvodů drůbeží maso.

Těžká romantika, těžká dřina: Tak se loví vánoční kapři:


 

Právě se děje

Další zprávy