Motor české ekonomiky zpomalil. Objevil se ale jiný

Tereza Holanová Tereza Holanová
4. 6. 2013 18:01
České domácnosti začaly utrácet, zatímco vývoz se stal největší brzdou
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Hlavní motor české ekonomiky na začátku roku zpomalil. Získala ale novou naději. Zatímco dosud analytici za hlavní motor hospodářství označovali export, v prvních třech měsících se jím stala spotřeba domácností.

Ta se na poklesu hrubého domácího produktu (HDP), který činil 2,2 procenta, podílela hodnotou 0,3 procentního bodu, zatímco u exportu se jednalo o "příspěvek" v hodnotě 1,7 bodu.

Stejně tak meziroční srovnání. Export se oproti prvnímu čtvrtletí 2012 snížil o 2,1 procenta, výdaje na konečnou spotřebu domácností "jen" o 0,5 procenta. A především: V porovnání s předchozím čtvrtletím, tedy koncem roku 2012, vzrostla spotřeba domácností o 1,6 procenta.

Odborníci se ovšem shodují, že dlouhodobě tento trend fungovat nebude.

Hlavní brzda? Export

Za to, že vývoz do zahraničí stále méně přispívá k růstu, může podle Českého statistického úřadu klesající poptávka v cizině. To znamená především v Německu. Přehled hlavních exportních trhů tuzemských firem ukazuje tabulka.

"Největší problém není uvnitř ekonomiky samotné, ale za hranicemi - po zboží z Česka není taková poptávka," říká Michal Kozub z Home Credit. "Světu došly peníze, šetří a českého zboží kupuje méně," doplňuje ekonomka Markéta Šichtařová.

Jak se tuzemský export meziročně a mezičtvrtletně vyvíjel v jednotlivých měsících, naznačují grafy.

"Zatímco v minulosti bylo problémem české ekonomiky to, že domácnosti neutrácí, protože se bojí budoucnosti, nyní se k tomuto ještě přidaly obavy zahraničních spotřebitelů. Ti také neutrácí a nekupují české zboží," vysvětluje analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Podle analytiků se současný trend musí změnit, neboť se tuzemský trh bez zahraničního obchodu dlouhodobě neobejde. "Česko je z hlediska ´definice´ malou otevřenou ekonomikou. Nutně potřebuje vyvážet do Evropské unie a eurozóny, ale i na Východ," říká Kozub.

"V Česku jsou tři velké automobilky, které mají  dohromady mají výrobní kapacitu okolo milionu kusů aut ročně. To je produkce, která musí jít na zahraniční trhy a musí se vyvážet," říká s tím, že domácí trh je relativně malý.

Zboží tolik nezdražovalo

Méně se na čtvrtletním zpomalení podílela naopak spotřeba domácností. "Meziročně sice klesla o půl procenta, ale ve srovnání s koncem roku 2012 vzrostla o 1,6 procenta," uvádí Kozub.

Hlavní vliv na zpomalení poklesu měla podle analytiků inflace, růst cen totiž od počátku roku zpomalil na 1,7 procenta.

Většina analytiků si přitom nemyslí, že by se měl tento trend v nejbližší době změnit. "Růst domácí poptávky je velmi křehký a pomalý na to, aby umožnil prodejcům tlačit ceny vzhůru," tvrdí Petr Dufek z ČSOB. "Inflační tlaky nevnímáme,  jak poptávková, tak nabídková inflace je utlumená. Ceny komodit také výrazně nerostou," potvrzuje Václav Franče z Raiffeisenbank.

Jiný názor má Kozub, podle kterého budou ceny v dlouhodobém hledisku zase spíše růst. Důvodem se mohou stát například povodně. "Očekávám, že v Evropě bude letos vyšší růst cen potravin kvůli neúrodě," vysvětluje. Podle Petra Gapka z GE Money Bank by navíc k růstu cen mohla přispět i slabší koruna.

"Není pochyb, že až ekonomika začne růst, situace bude nebezpečná. A pozor, už nyní se inflace skrytě projevuje v cenách akcií," souhlasí Šichtařová.

Aby dlouhodobě táhla ekonomiku domácí poptávka, podle ní ani není možné. "Takový vývoj by nakonec vybublal v ohromnou vnitřní nerovnováhu a krizi," myslí si. "Ostatně právě růst tažený přehřátou spotřebou byl v USA u zrodu cenových bublin, které se v roce 2008 přetavily v krizi," dodává.

Nejistota nekončí, ale nelze pořád šetřit

Kromě toho Šichtařová připomíná, že zlepšení se týkalo hlavně výdajů na předměty dlouhodobé spotřeby. "Potvrdilo se, že lidé nemohou odkládat nákup tohoto zboží navěky. Ostatně já nejsem jiná. Zrovna minulý týden jsem pořídila nábytek s šedesátiprocentní slevou," říká.

U každodenního zboží se stále ještě šetří, hlavně u potravin. Navíc nepomohou ani slevy, protože ty jsou v supermarketech víceméně permanentně. "Nejhorší je nezaměstnanost a velmi mírně rostoucí mzdy. Nezvětšuje se tak balík peněz, který na spotřebu jde, a ta tedy nemá z čeho růst," připomíná Gapko.

Poptávka je podle Šichtařové rozpačitá kvůli neustálým změnám legislativy, která vede k nejistotě a nestabilitě, a také kvůli trvající nedůvěře spotřebitelů. Té nepomáhají ani pravidelná prohlášení prezidenta Evropské centrální banky Maria Draghiho, který už od počátku roku každý měsíc slibuje, že oživení "je na obzoru".

Naposledy toto pondělí. "Hospodářská situace v eurozóně zůstává nadále náročná, ale je zde několik signálů možné stabilizace a náš základní scénář nadále počítá s velmi pozvolným oživením," prohlásil na konferenci v Šanghaji.

"Pan Draghi, s prominutím, povídá, co mu slina přinese na jazyk. On nesmí šířit paniku," reaguje Šichtařová.

Podobný názor má i Dufek, podle kterého bude obezřetnost při utrácení vidět i po zbytek roku. "Daně, nedůvěra, strach z nezaměstnanosti. To jsou hlavní faktory, které budou letos ´řídit´ poptávku domácností," vyjmenovává.

Domácí poptávka podle jeho názoru postrádá impuls k růstu, což je důvod, proč se česká ekonomika bez silného exportu neobejde.


 

Právě se děje

Další zprávy