Mostecká uhelná dostala za drahé uhlí obří pokutu

tsc
21. 3. 2008 9:10
Rozhodnutí ministerstva financí je v Česku precedentní
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát


Praha - První pokutu za předražování uhlí dostala Mostecká uhelná společnost. Ministerstvo financí jí vyměřilo sankci 37,5 milionu korun za porušení zákona o cenách. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

Na vysoké ceny si stěžovala firma United Energy, která provozuje teplárnu v Pomořanech, absolutně závislou na dodávky MUS.

Podle HN ministerští úředníci rozhodli, že cena  31,60 korun za gigajoule energie získané z mosteckého uhlí je nadsazená, obvyklá cenová úroveň je podle nich 28,20 Kč.

Mostecká uhelná společnost podala se soudní cestou domáhá zrušení rozsudku. Její žaloba má odkladný účinek, proto zatím společnost pokutu platit nemusí.

 Přitom jí původně hrozil postih ještě vyšší: Finanční ředitelství v Ústí nad Labem jí vyměřilo pokutu 49 milionů, ministerstvo však na odvolání firmy sankci snížilo.

United Energy se kvůli cenám s MUS pře již třetím rokem. Kvůli loňskému zdražení uhlí víc než o čtvrtinu zvedla UE ceny tepla o 9,5 procenta.

Teplárna si na MUS nejprve neúspěšně stěžovala kvůli údajnému zneužívání dominantního postavení, uspěla až právě  se stížností na porušování cenového zákona.

S MUS bojují podle Hospodářských novin i Teplárna Strakonice a firma Energotrans, podle níž její dodavatel svého dominantního postavení zneužívá. Tento spor zatím není u konce.

 

Právě se děje

Další zprávy