Moravské školy a firmy se sdružují pro špičkovou výrobu

Karel Toman
2. 6. 2009 19:00
Klastrů přibývá - pro zvýšení konkurenční výhody
Foto: JRC

Olomouc - Nový klastr pro vývoj medicinální a biologické chemie vznikl za podpory vládní agentury CzechInvest v Olomouci. Jmenuje se MedChemBio a je jediný svého druhu v zemi.

Zaměří se na výzkum protinádorových látek a látek pro léčbu infekčních nemocí a chce sdružit všechny firmy a instituce pracující v oboru.

V Česku klastrů přibývá a daří se jim i na Moravě. Podrobněji se o tom, co je klastr, dočtete v boxu V jednotě je síla.

„Obor medicinální a biologické chemie má v České republice obrovský potenciál," je přesvědčena pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest Alexandra Rudyšarová.

Před dvěmi týdny si například čeští dodavatelé dovezli z největšího biotechnologického veletrhu světa BIO 2009, který se konal v USA, přes třicet konkrétních nabídek od firem z celého světa.

Firmy získají nové vědecké pracoviště

„Založení klastru MedChemBio je proto skvělým krokem k dalšímu rozvoji tohoto odvětví u nás," tvrdí Rudyšarová.

MedChemBio pomáhá začínajícím firmám, a umožní přitom přenos vědeckých výsledků přímo do výroby. V rámci nového klastru vznikne mimo jiné i pracoviště pro testování účinnosti a bezpečnosti nově objevených látek.

V jednotě je síla

  • Klastr je všestranně výhodné partnerství firem, vysokých škol a regionálních institucí, které má pro všechny jeho členy společné přednosti.
  • Společnosti sdružené v klastru si sice navzájem konkurují. Jsou ale zároveň nuceny řešit podobné problémy, jako je vzdělávání zaměstnanců, přístup k dodavatelům, spolupráce s vývojovými pracovišti nebo peníze na výzkum.
  • Spojením mohou tato svá individuální omezení překonat a získat konkurenční výhodu, kterou konkurence mimo klastr jen těžko dožene.

„Díky soustředění přístrojového vybavení a lidského potenciálu je možné provádět výzkum efektivněji než v izolovaných laboratořích," vysvětluje jeden ze zakladatelů uskupení Marián Hajdúch z Lékařské fakulty olomoucké Univerzity Palackého.

Stejně vidí věc i Jiří Herinek, ředitel Vědeckotechnického parku Univerzity Palackého v Olomouci, kde dnes klastr, který spoluzakládal, sídlí.

Členy klastru MedChemBio jsou kromě olomoucké univerzity také pražský Ústav organické chemie a biochemie a několik nových firem.

Zlín plasty, Olomouc nanotechnologie

„Ve světě se podobná spojení vědeckých pracovišť se specializovanými malými společnostmi na jednom místě osvědčila," upozornila Xenia Svobodová ze společnosti Circle Line Associates, spol. s.r.o, které je součástí klastru.

V Česku vzniklo už přes třicet klastrů, které jsou teď v různém stádiu vývoje; některé „usnuly" ve fázi příprav, například Automobilový klastr Středočeského kraje.

Z těch fungujících je podobně ambiciózní jako MedChemBio třeba Plastikářský klastr ve Zlíně, který se chce stát „českým centrem inovativního zpracování plastů". Je podporovaný lokálními firmami a špičkovým vývojovým pracovištěm Univerzity Tomáše Bati.

Cestou, jak firmám v oboru pomoci „prorazit na globální trhy", chce být i Český nanotechnologický klastr opět se sídlem v Olomouci.

 

Právě se děje

Další zprávy