Moody´s: Odchodem z Albánie ČEZ ztratí 5 miliard

ČTK ČTK
26. 11. 2012 13:10
Moody´s přesto odchod doporučuje, kvůli ochránění budoucích příjmů
Logo energetického gigantu.
Logo energetického gigantu. | Foto: Reuters

Praha -V nelehké situaci se ocitlo vedení tuzemského energetického gigantu ČEZ. Okamžitý odchod Skupiny ČEZ z Albánie by totiž pro tuto energetickou společnost znamenal ztrátu téměř 200 milionů eur (pět miliard korun).

Uvedla to ratingová společnost Moody's, jejíž zprávu citoval internetový server Business New Europe. Moody's nicméně upozorňuje, že okamžitý odchod ČEZ z Albánie by zamezil dalším ztrátám české firmy, a ochránil tak její budoucí příjmy.

Pokud by se energetická skupina rozhodla Albánii opustit, musela by odepsat 102 milionů eur za prvotní investici do albánské distribuční společnosti i dalších téměř 100 milionů eur, které dosud do své albánské divize CEZ Shpërndarje převedla. Ztráty může ČEZ zmírnit, pokud se mu podaří uplatnit záruku ve výši 60 milionů eur, kterou mu při vstupu do Albánie poskytla Světová banka.

Moody's také konstatuje, že by odchod mohl české energetické společnosti ušetřit další čtyři miliardy korun, které podle svých plánů z roku 2010 hodlal ČEZ během nadcházejících pěti let do své albánské divize investovat.

Moody's uvádí, že z hlediska úvěrových závazků ČEZ je vývoj v Albánii negativní. Ratingová společnost ale ponechala ČEZ hodnocení A2 se stabilním výhledem.

Krize nastala v polovině listopadu

Situace v Albánii se vyostřila před deseti dny, kdy CEZ Shpërndarje odpojila od dodávek elektřiny tamní vodárny vlastněné převážně státem. Distribuční společnost tím chtěla přinutit zákazníky k uhrazení dluhů za dodávky elektřiny, které činily 38 milionů eur. Soud v Tiraně ale firmě nakázal, aby vodárny opět připojila. Albánské úřady poté zahájily s CEZ Shpërndarje řízení o odebrání licence, což by mohlo vést k ukončení její činnosti.

ČEZ má s investicí v Albánii potíže delší dobu. Tamní firmy často za odběr elektřiny neplatí. Albánský regulátor navíc loni téměř dvojnásobně zvýšil tarify, které distribuční firma CEZ Shpërndarje platí státem vlastněné elektrárenské společnosti. Zároveň ale nepovolil distribuční firmě promítnout zdražení do cen pro odběratele.

Divize CEZ Shpërndarje je ztrátová, což se promítá i do hospodaření celé Skupiny ČEZ. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš nedávno uvedl, že nejpravděpodobnějším řešením situace bude odchod ČEZ z Albánie.

Podívejte se, jak se žije u jaderné elektrárny ve vlastnictví ČEZ:

 

 

Právě se děje

Další zprávy