Modré límečky zelenají v naději na miliony nových míst

Karel Toman
27. 5. 2009 20:00
Propuštění z amerických automobilek míří k průmyslu budoucnosti: zelené energii
Takhle se loni stavěla větrná elektrárna v Břežanech na Znojemsku.
Takhle se loni stavěla větrná elektrárna v Břežanech na Znojemsku. | Foto: Aktuálně.cz

Kodaň - Miliony pracovních míst mohou vzniknout v obnovitelné nebo "nízkouhlíkové" energetice. Tvrdí to studie Globálního obchodního summitu o klimatických změnách.

Jen v samotných Spojených státech může být podle této studie vytvořeno dva miliony takových pracovních míst. Podle jiných studií to ale může být do roku 2030 až 37 milionů nových pracovních míst.Už teď obor láká hlavně ty, kteří přišli o práci v tamních automobilkách.

Kolem milionu pracovních míst by mohly přinést investice do obnovitelné energiea energetických úspor i novým "zeleným límečkům" v Evropě, řekl na summitu podle agentury AP předseda evropské komise José Barosso.

Zelená energetika: spící tygr

Zatím je ale realita přece jen trochu jiná.

"Studenti se na mně podívají a řeknou: ,Můžete mi zaručit práci?' Odpověď je: V žádném případě," posteskl si  Sam Freas, děkan univerzity v Palm Beach, na jejíž studium alternativních zdrojů energie se letos přihlásilo dvě stě studentů. Vloni na podzim se jich na stejný program hlásilo dvacet.

"Čistá" energie je teď postižena krizí stejně jako každý jiný průmysl. Projekty se zastavují, firmy propouštějí a na "zelené obory" se tak hlásí studenti, pro které po absolutoriu zřejmě nebude dost práce.

Přesto může "zelený sektor" vyjít z celosvětové recese jako jeden z vítězů. Velmi rychle se totiž rozvíjel už před krizí. Masivní podpora, jaké se na jeho rozvoj dostává z protikrizových balíčků tento vývoj nejspíš ještě urychlí.

Začíná to být vidět právě na amerických univerzitách. Do programu nabízejícího certifikáty energetickým auditorům nebo na instalaci solárních panelů, tepelných čerpadel a větrných turbín se na univerzitě v Michiganu hlásilo roku 2005 celkem 42 studentů. Vloni už jich bylo 252. Michigan má přitom 12% nezaměstnaných, nejvyšší podíl ze všech států USA.

Podobná situace je na univerzitách v celých Spojených státech.

Od Forda k solárním panelům

"Většina nových studentů jsou muži středního věku, kteří nedávno přišli o práci v automobilovém průmyslu," píše AP. "Vnímají alternativní energii jako průmysl, který se vzpamatuje tam, kde se zastavil ten automobilový," shrnul naděje nových studentů David Wilson, vládní koordinátor programu alternativní energie. Podle některých analýz jsou to naděje oprávněné.

Společnost Ford vykázala za rok 2006 ztrátu 12,7 miliardy dolarů. V roce 2011 by se měla vrátit k černým číslům
Společnost Ford vykázala za rok 2006 ztrátu 12,7 miliardy dolarů. V roce 2011 by se měla vrátit k černým číslům | Foto: Reuters

Letos v lednu vydala Americká společnost pro solární energii studii, která tvrdí, že v sektoru obnovitelné energie vzniklo v USA už půl milionu pracovních míst a že vytvořil zisky ve výši 43 miliard dolarů. Volněji definovaný "průmysl energetických úspor" podle této studie vytvořil dokonce už 8,6 milionů pracovních míst a příjmy ve výši bilionu dolarů.

Do roku 2030 mají pak podle zmíněné studie oba sektory zaměstnat v USA 16 až 37 milionů lidí, podle toho, jak je bude vláda podporovat. Ta už přitom v rámci svých opatření na oživení ekonomiky vyčlenila desítky miliard dolarů právě na podporu obnovitelné energie a energetických úspor. Opatření tak vytvoří desítky tisíc pracovních míst ve snižování tepelných ztrát jen ve vládních budovách a státních bytech.

Kate Blanchett: Uhasme si zadky!

Také EU se dohodla, že do roku 2020 zvýší podíl energie z obnovitelných zdrojů o 20% a o stejný podíl sníží produkci oxidu uhličitého a uvolní trh s emisními povolenkami. To vše nejspíš povede k silnému rozvoji byznysu s energetickými úsporami a vzniku nových pracovních míst.

Cate Blanchett
Cate Blanchett | Foto: cate-blanchett.net

Právě probíhající kodaňský summit chce k této proměně přispět nejen podtitulem "Proměna rizik v příležitosti". Sešli se na něm výkonní ředitelé velkých světových firem a spolu s politiky a OSN mají předjednat limity a způsob globálního obchodování s emisemi oxidu uhličitého.

Ten se pak stane součástí nové dohody o změnách klimatu, která má letos v prosinci právě v Kodani nahradit podobnou smlouvu z japonského Kjóta, která vyprší roku 2012.V první den proto na summitu vystoupil i generální tajemník OSN Pan Ki-mun nebo někdejší viceprezident USA Al Gore.

Na byznysmany v pondělí v kodani apelovala i oskarová herečka Kate Blancettová. Podle í by byznysmeni neměli dovolit, aby v prosinci dohoda krachla. Měli by spíš uvažovat jako její semdiletý syn Dash. Ten se prý divil, proč drak z příběhu J. R. R. Tolkiena riskoval, že shoří jen proto, že žárlivě střežil svůj poklad.

"Kodaň musí uhasit naše hořící zadky," prohlásila Blanchettová.

 

Právě se děje

Další zprávy