Mobilním operátorům znovu hrozí pokuty

Tomáš Fránek
1. 2. 2007 17:45
Brno - Byly smlouvy mezi všemi třemi českými mobilními operátory o jejich propojení protizákonné? Antimonopolní úřad to směl podle soudu prošetřit.

Jde o velmi důležité rozhodnutí, které do hry znovu vrací možnost vysokých pokut pro všechny tři mobilní operátory.

Těm totiž antimonopolní úřad udělil pokutu v celkové výši 44 milionů korun za to, že uzavřeli zakázané dohody o vzájemném propojení svých sítí.

Právo kontroly

T-Mobile původně dostal pokutu ve výši 12 milionů korun, O2 (Eurotel) 22 milionů a Vodafone (jako Oskar) pak deset milionů.

Krajský soud v Brně ale v minulém roce označil rozhodnutí antimonopolního úřadu za neplatné s tím, že úřad neměl podle soudu vůbec pravomoce pokuty udělit. Smlouvy o propojení měl podle soudu posuzovat pouze Český telekomunikační úřad.

Nejvyšší správní soud ale nyní při posuzování toho, zda opravdu antimonopolní úřad smlouvy neměl kontrolovat, rozhodl, že na to právo měl.

"Ze žádného ustanovení telekomunikačního zákona nevyplývá výlučná pravomoc Českého telekomunikačního úřadu ani jakékoliv omezení působnosti antimonopolního úřadu," uvedl pro Aktuálně.cz mluvčí soudu Michal Lovritš.

Telekomunikační úřad tak podle zákona má podle soudu upravovat především vztahy do budoucna, antimonopolní úřad zase posuzuje dopady konkrétního jednání firem.

Nejvyšší správní soud nařídil Krajskému soudu v Brně případ znovu rozhodnout.

Poškodili zákazníky

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže u Nejvyššího správního soudu napadl i jednotlivá rozhodnutí krajského soudu, kterými soudci prohlásili za neplatné i samotné rozhodnutí o udělení vysokých pokut.

Je tedy téměř jisté, že i tato rozhodnutí Nejvyšší správní soud zruší a krajský soud bude muset o pokutách znovu rozhodnout. A pokud v rozhodnutí úřadu nenajde jiné pochybení, tak je bude muset potvrdit.

Pokuty původně dostali mobilní operátoři za to, že v roce 2000 a na začátku roku 2001 uzavřeli dohody, na jejichž základě své sítě propojovali pouze mezi sebou, a ne prostřednictvím třetího operátora.

Kartelové dohody byly nevýhodné především pro zákazníky mobilních operátorů.

Zvýšily podle bývalého šéfa antimonopolního úřadu Josefa Bednáře uměle ceny za tranzit telefonního signálu, a spotřebitelé tak platili více. "Odhad této újmy pro jednoho klienta činí několik set až tisíc korun ročně," uvedl Bednář.

 

Právě se děje

Další zprávy