Mlékaři si polepší o 150 mil. korun. Na účet Bruselu

Petr Jemelka Petr Jemelka
8. 3. 2010 16:05
Dotace musejí být vyplaceny do 3. června, jinak je Unie neuhradí

Praha - Vláda dnes schválila návrh Ministerstva zemědělství na poskytnutí mimořádné finanční pomoci producentům mléka.

Finanční obnos ve výši 150 milionů korun si rozdělí zhruba 2,5 tisíce českých chovatelů krav, evidovaných v systému mléčných kvót.

Jednorázová finanční injekce bude uhrazena z balíčku Evropské unie. Ta na pomoc producentům mléka vyčlenila 300 milionů eur (zhruba 7,7 miliard korun). Finanční prostředky, které Brusel uvolnil loni na podzim, mají kompenzovat nízké výkupní ceny mléka v celé Evropě. 

Podle ministerstva zemědělství by případné neschválení pomoci českým producentům mléka znamenalo snížení jejich konkurenceschopnosti vůči kolegům z ostatních členských států, a tak nebylo zbytí.

Výši podpory stanoví Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který agrární dotace v tuzemsku administruje a vyplácí, na základě množství mléka, jež producent v období od loňského listopadu do konce prosince dodal mlékárnám či prodal přímo ze dvora.

Nařízení vstoupí v platnost 1. dubna. Ještě do poloviny dubna se přitom chovatelé budou moci u SZIF o pomoc ucházet. Výši sazby, podle které se bude dotace počítat, fond zveřejní nejpozději do 15. června.

Peníze pro farmáře by měly být vyplaceny nejpozději do 30. června letošního roku. Pouze v takovém případě totiž Unie částku uhradí.

Průměrná výkupní cena mléka v ČR byla v loňském roce téměř o 30 procent nižší než v roce 2008 a nepokrývala prý ani náklady na jeho produkci.

Důsledkem byl výrazný úbytek dojných krav, který ministerstvo odhaduje meziročně až na 30 tisíc. Nízké ceny trápily farmáře v celé Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy