Mladým farmářům hrozí ztráta podpory

Petr Havel
10. 1. 2006 0:00
Praha - Ukončit program podporující nástup mladší generace zemědělců plánuje Ministerstvo zemědělství. Uvnitř ANKETA

Stát zvažuje, že zruší dotační program "Předčasné ukončení zemědělské činnosti".

Za útok proti soukromému hospodaření to na včerejším jednání předsednictva označila Asociace soukromého zemědělství. "Návrh ministerstva zrušit tuto podporu ve výši asi 60 miliónů ročně neodpovídá prioritám programu rozvoje venkova a je v příkrém rozporu se zemědělskou politikou Evropské unie," uvádějí farmáři v dopise, který adresovali ministru zemědělství Janu Mládkovi.

Podle ministra ale o zrušení dotačního programu definitivně rozhodnuto není. "Uvažujeme o tom, není ale ještě rozhodnuto," konstatoval ministr Mládek. Jde totiž podle něj především o to, že struktura českého zemědělství je jiná než v unii. Většinu produkce zajišťují právnické osoby, jako jsou družstva nebo akciové společnosti. Dotace však směřovaly pouze k soukromníkům.

Papírování dražší než dotace

Cílem programu, na nějž unie přispívá z osmdesáti procent, bylo totiž podpořit starší zemědělce, aby svá hospodářství předali mladším nástupcům, a to bezúplatně nebo formou prodeje. Právnických osob se tak týkat nemůže, protože ty na mladší generaci majetek nepřevádějí.

Ministerstvo se hájí tím, že zúřadování této podpory stojí víc peněz, než kolik se v rámci podpory vyplatí.#reklama

Asociace se ale brání. Do programu je už přihlášeno několik set žadatelů a mnozí z nich už obdrželi podmínečné rozhodnutí o zařazení. Na jeho základě pak už začali podnikat nevratné kroky k převedení svého majetku a ukončili nebo ukončují podnikání. "Nyní se dozvídají, že ministerstvo své sliby nesplní," zlobí se Jaroslav Šebek, tajemník Asociace soukromých farmářů.

Návrh na zrušení podpory při odchodu starých zemědělců do důchodu je podle něj "dalším důkazem politiky ministerstva, která již řadu let evidentně pomíjí soukromé zemědělce i přesto, že jde o nezanedbatelnou a podle ekonomických výsledků zcela jasně nejperspektivnější podnikatelskou skupinou v zemědělské prvovýrobě".

Peníze až na patnáct let

Žadatelem o podporu může být osoba, která ke dni podání žádosti o zařazení do programu dosahuje věku alespoň 55 let a v den podání žádosti nedosahuje věku potřebného pro nárok na starobní důchod. Musí také provozovat zemědělskou činnost déle než deset let. Dotace může být vyplácena úspěšnému žadateli až 15 let, nárok přitom končí v roce, v němž dosáhne 75 let. Částka podpory je závislá na velikosti převáděné zemědělské půdy. Roční výše se stanoví jako součet 75 tisíc korun a sazby 4 500 korun na jeden hektar půdy, maximálně však do výše 30 hektarů půdy.

Autor je spolupracovník redakce

 

Právě se děje

Další zprávy