Mladých lidí, kteří nevědí, co je práce, rychle přibylo

Tomáš Fránek
10. 7. 2013 14:58
Nezaměstnanost mladých lidí v Česku je nejvyšší od začátku krize v roce 2008
Foto: Karel Toman

Brno - V Česku za poslední rok rychle přibylo mladých lidí, kteří po skončení školy nedostali šanci pracovat a zařadili se hned mezi nezaměstnané.

Absolventů bez práce je tak v tuzemsku nejvíc od začátku krize v roce 2008 a po mírném zlepšení situace v zaměstnávání mladých lidí v roce 2011 a části roku 2012 došlo nyní k radikálnímu zhoršení situace.

„Po určitém zlepšení situace v období od září 2011 do dubna 2012 (kdy trh práce absorboval téměř 9 tisíc nezaměstnaných absolventů a průběh křivky se vracel do příznivé podoby) došlo v letošním roce (2012-13) k výraznému zhoršení a lze konstatovat, že jen nepatrný počet absolventů (200 absolventů) od září 2012 do dubna 2013 našel práci," uvedl ve své zprávě o vývoji nezaměstnanosti mladých lidí za poslední čtyři roky Národní ústav vzdělávání spadající pod ministerstvo školství.

Kdo nenašel hned, zůstal bez práce dlouho

Podle expertů ústavu neměli v posledních měsících mladí lidé téměř žádnou šanci práci v Česku získat. „Jde o  velmi nepříznivý stav, kdo nenašel práci ihned po škole, zůstal bez práce po celé období do dubna 2013," uvedli ve zprávě Jiří Vojtěch a Daniela Chomoutová.

Když se navíc porovná situace v roce 2007 a nyní, je vidět, že počty mladých nezaměstnaných rostou skutečně dramaticky.

Za pět let tak jde o nárůst o osmdesát procent. Zatímco v roce 2007 bylo mladých nezaměstnaných lidí do 25 let přibližně 55 tisíc, nyní se už počet blíží ke stotisícové hranici.

Situace se v posledních měsících výrazně zhoršila i přes to, že pro absolventy škol byla v některých aspektech v poslední době příznivá situace. Došlo totiž vlivem demografického vývoje k poklesu celkového počtu absolventů škol (o 12 tisíc), více mladých lidí také pokračovalo v dalším studiu. Ale ani to, že absolventů škol bylo méně, situaci nezlepšilo.

V Česku je tak podle oficiálních statistik ministerstva práce a sociálních věcí bez práce každý pátý člověk mladší 25 let. A největší problémy s hledáním práce mají ti se základním vzděláním.

Na konci letošního června tak meziročně přibylo v evidenci úřadů práce 7 tisíc mladých lidí se základním vzděláním, kteří nenašli práci.

Bez práce bylo také 27 procent vyučených, přes 23 procent absolventů nástaveb a maturitních oborů s odborným výcvikem, téměř 15 procent lidí se středním odborným vzděláním a čtyři procenta gymnazistů.

Situace se navíc podle zástupců firem nezlepší ani na podzim, naopak mladých lidí bez práce bude ještě více. "Nezaměstnanost se s vysokou pravděpodobností na podzim zvýší, kulminovat by měla na přelomu roku, a to i kvůli nástupu nových absolventů na trh práce. Firmy jsou v nabírání pracovníků zdrženlivé, hospodářská situace v řadě odvětví a u mnoha firem není stále dobrá. Proto trh práce nedokáže vstřebat tak vysoký počet lidí bez práce," uvedl ve svém stanovisku Svaz průmyslu a dopravy. 

Statistiky neúplné

Statistiky v Česku navíc mírně vylepšuje to, že mezi nezaměstnané se nezapočítávají ti, kteří neprošli státní maturitou, a nejsou tudíž vedeni jako absolventi středních škol. V roce 2011 jde tak o 13 tisíc mladých lidí, loni to bylo 11 tisíc.

Míra nezaměstnanosti mezi mladými činila v květnu v celé Evropské unii 23,1 procenta, Česko s 19 procenty patří mezi státy s lepšími procenty.

Nejnižší míru nezaměstnanosti mezi mladými má Německo, a to 7,6 procenta. Naopak nejvyšší je v Řecku, Španělsku a Portugalsku, kde je bez práce kolem poloviny lidí do 25 let.

Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní slibuje rozjed programů, které mají mladým zajistit práci. "Firmy mohou na nově přijatého mladého zaměstnance z evidence Úřadu práce získávat rok od státu měsíční příspěvek až 24 000 korun," uvedlo ministerstvo práce.

Součástí plánu na podporu zaměstnanosti mladých je také poradenství v regionech a hlavně odborné praxe pro lidi do 30 let. Projekt za miliardu korun hrazený z evropských fondů má pomoci 3200 lidem.

 

Právě se děje

Další zprávy