Mladých bez práce už je tolik, že zřejmě padne rekord

Tomáš Fránek
11. 7. 2010 18:33
Mladí lidé po škole zaplnili úřady práce, zaměstnání pro ně však není
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Jsem mladý a práce pro mě není.

Taková věta nyní může stále častěji znít na úřadech práce a pracovních agenturách. Počet mladých lidí, kteří ještě neměli nikdy pravidelnou práci roste i přesto, že celkově nezaměstnanost v Česku po krizových měsících klesá.

Na statistikách o nezaměstnanosti v Česku v červnu se zatím příliv nových absolventů škol nijak výrazně neprojeví, o to větší nápor se dá čekat na konci léta a a na podzim.

Situace výrazně horší

Už loni se v průběhu července až září zvýšil počet nezaměstnaných absolventů o necelých 18 000, letos se čekají ještě vyšší počty.

Experti tak předpokládají, že se počet absolventů škol bez práce na podzim dostane až přes 47 tisíc. To bude více než v roce 2005, který byl dosud v počtech mladých lidí bez práce rekordní.

Zvyšování míry nezaměstnanosti absolventů očekává například Branislav Hunčík z PricewaterhouseCoopers.

"Když jsme na začátku tohoto desetiletí zažili poslední větší recesi, trval růst míry nezaměstnanosti absolventů tři roky," řekl. Současná situace je podle něj výrazně horší, takže se dá čekat hlubší rána.

Optimističtí nejsou ani majitelé firem. Podle Svazu průmyslu totiž i přes zlepšení situace v tuzemských podnicích nejsou společnosti schopné vytvořit dostatek míst pro lidi ze škol.

Studenti a absolventi tak jednoznačně představují jednu z krizí nejvíce zasažených skupin na trhu práce. Počet absolventských pozic na portálu Jobs.cz například meziročně poklesl o 30 - 40 %.

Už se chceme stěhovat

Úřady práce k 31.květnu 2010 evidovaly celkem 22 222 nezaměstnaných absolventů škol. Oproti loňskému roku je to nárůst o čtyři a půl tisíce.

"Podle statistik došlo proti dubnu 2009 k nárůstu evidovaných absolventů škol o 229 osob a současně ke zvýšení jejich podílu o 0,6 procentního bodu na celkové nezaměstnanosti," uvedla mluvčí úřadu práce v Ostravě Martina Kubínová.

Nedostatek práce pro mladé už ovšem na druhé straně začal měnit také zvyky a návyky absolventů - například se už nebrání tomu, že se musejí kvůli práci stěhovat jinam.

"Studenti ve 44 procentech případů potvrdili, že jsou schopni se po studiu odstěhovat za prací kamkoliv, a to dokonce i do zahraničí. To je výrazná změna oproti výsledkům průzkumu z minulých let," uvedli zástupci portálu Jobs.cz

 

Právě se děje

Další zprávy