Mladí lidé se ve stáří bojí chudoby. Přesto spoří málo

Radek Pecák Radek Pecák
9. 11. 2010 10:45
Spořit měsíčně 1500 Kč na důchod podle bankéřů nestačí
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Je to trošku paradox. Mladší lidé ve věku do třiceti let se toho, že v důchodu budou kromě nemoci trpět chudobou a nedostatkem peněz bojí více než jejich starší spoluobčané.

Vyplývá to z výsledků průzkumu na téma „Češi a spoření na stáří", který pro ČSOB zpracovala agentura Factum Invenio.

Je to tak, že téměř 37 % lidí pod třicet let se obává chudoby a nedostatku peněz v důchodovém věku. U lidí nad třicet let věku je to o 10 % méně. Ti však podle expertů patří právě mezi tu nejohroženější skupinu, protože jejich věková kategorie ještě nespoří na důchod tak, jak by měla a na změnu postoje má poměrně málo času.

„Překvapuje mne, že si dnešní třicátníci dostatečně neuvědomují závažnost situace a finanční nezabezpečenost ve stáří až chudoba pro ně nepředstavuje většího strašáka. Více než polovina třicátníků se mylně domnívá, že by jim k důstojné penzi měla pomoci měsíční úspora do 1 500Kč. Bohužel to tak není," říká Petr Hutla, člen představenstva ČSOB.

Na cestování asi v důchodu mít nebudeme

Třetina Čechů by se ve stáří ráda věnovala svým koníčkům, rodině a cestování. "Otázka je, zda budou mít dostatek prostředků, aby tento plán mohli realizovat. Zejména dnešním třicátníkům nezbude po uhrazení základních životních potřeb dost peněz právě na investice do zálib a cestování," uvedl Petr Dufek, analytik ČSOB.

Více než polovina Čechů si sice nějakou formou spoří na stáří. Jedná se však o malé částky, které jim zdaleka nezajistí komfort, už jen kvůli tomu, že státem garantovaná penze se bude dlouhodobě snižovat.

Zajímavá je také v průzkumu projevená víra Čechů, že by se o ně v důchodovém věku měl postarat někdo jiný než oni sami. Obecně převládá domněnka, že by to měl být stát, a to v 55 % případů. Lidé, kteří ještě nedosáhli třiceti let, věří, že se o ně v důchodu postará rodina. 

 

Právě se děje

Další zprávy