Mládek chce prodat pohledávku Setuzy

mid, čtk
20. 1. 2006 8:40
Praha - Vstup PPF do hry o zadluženou potravinářskou společnost Setuza zamotal vládě hlavu. Podle Mladé fronty Dnes nyní ministr zemědělství Jan Mládek zvažuje, že pohledávku za firmou prodá ve veřejné soutěži.
Ministr zemědělství Jan Mládek na jednání vlády ve středu 4. ledna 2006.
Ministr zemědělství Jan Mládek na jednání vlády ve středu 4. ledna 2006. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle Mládka by ale nejdříve musela své rozhodnutí změnit vláda. Pohledávka za Setuzou ve výši 4,1 miliardy korun je totiž nyní v držení České konsolidační agentury. Vláda ji chce převést na Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond pod ministerstvo zemědělství. To by pak pohledávku přeměnilo v akcie, a získalo tím pro stát opět podíl v Setuze.

Začátkem týdne však získala skupina PPF předkupní právo na více než 90 procent akcií Setuzy, které vlastní společnost Český olej. Zároveň podle MfD nabídla konsolidační agentuře, že její pohledávku za Setuzou koupí za cenu vyšší, než je tržní necelé půl miliardy korun. Podle Mládka by i taková varianta přicházela v úvahu: "Až uvidím nějaký konkrétní návrh PPF na papíře, budeme o tom jednat," řekl deníku.

Potíž s prodejem pohledávky jednomu zájemci je však podle něj v tom, že "jsme členy EU, takže pokud bychom při prodeji nevyhlásili veřejnou soutěž, bude Evropská komise zkoumat, zda nedošlo k veřejné podpoře, a mohli bychom mít problém," řekl Mládek MfD.

Variantu, kdy by stát svoji čtyřmiliardovou pohledávku za Setuzou prodal v otevřeném výběrovém řízení, preferují analytici.
Podle nich je tato metoda průhlednější než plánovaný převod na rolnický fond nebo případný přímý prodej skupině PPF.

 

Právě se děje

Další zprávy