Mittal na kolenou? V Ostravě zhasne předposlední pec

Petra Sasínová
11. 5. 2009 15:39
Největší ocelářská firma světa dál tlumí výrobu v Ostravě. Nechá tam funkční jedinou vysokou pec
Ze čtyř vysokých pecí, které světový ocelářský gigant vlastní v Ostravě, už zůstane v provozu pouze jedna
Ze čtyř vysokých pecí, které světový ocelářský gigant vlastní v Ostravě, už zůstane v provozu pouze jedna | Foto: Ondřej Besperát

Ostrava - ArcelorMittal Ostrava plánuje na příští týden odstavení třetí ze čtyř vysokých pecí.

V novodobé historii huti je to mimořádná událost. Svědčí o tom, jak vážně postihla krize největší ocelářskou společnost světa.

"Nepmatuji, že by někdy jela jen jedna pec. Snad v době výstavby, ale to jsem nezažil. Od roku 1992 jely vždy nejméně tři vyoské pece. A od roku 2005 byly v provozu nějakou dobu všechny čtyři," řekl Aktuálně.cz šéf jedné z pěti odborových organizací při ArcellorMittal a dlouholetý zaměstnanec huti Josef Lejsek.

Jako odborář zastupuje zájmy zaměstnanců závodu Vysoké pece. Potvrdil, že odstavení předposlední pece firma zatím ohlásila na 18. a 19. května.

Po mnoha letech si obyvatelé Ostravy všímají, že nad "Mitálem", dosud jedním z největších znečišťovatelů ovzduší v Česku, už není typický "šedo-hnědý poklop". Kouří jen několik málo komínů. Také nádraží v Ostravě-Kunčicích, jež bývalo plné nákladních vlaků, zeje prázdnotou.

"Situace je velmi vážná. Všichni máme vážné obavy z budoucnosti," řekl další odborářský boss Stanislav Chmelík.

Týdeník Euro minulý týden napsal, že firmě ArcelorMittal Ostrava hrozí drastický technologický útlum s případným přesunutím některých činností do Polska, anebo prodej. "Majitel vyjednává o prodeji čínským investorům," uvedl týdeník Euro.

Zůstane výroba oceli v Ostravě zachována?
Zůstane výroba oceli v Ostravě zachována? | Foto: Ondřej Besperát

Konec huti v Ostravě, sociální katastrofa?

"Všechno to sledujeme s vážnými obavami. Vedení nás ujišťuje, že to zatím nehrozí," uvedl odborář Chmelík. "Kdyby se huť uzavřela, byla by to pro Ostravsko sociální katastrofa."

"V ostravské fabrice pracuje stále šest a půl tisíce lidí. S dodavatelskými firmami by přišlo v případě uzavření huti o zaměstnání až deset tisíc lidí," řekl Chmelík.

Na ostravskou výrobu navazují také dceřiné společnosti. Například Válcovny plechu Frýdek-Místek, bývalý Jäkl Karviná.

Mluvčí společnosti ArcelorMittal Ostrava Věra Breiová potvrdila, že se odstávka chystá.

"V současné době fungují dvě vysoké pece na asi padesát procent. Bude ekonomičtější, když pojede po přechodnou dobu jen jedna pec na devadesát pět až sto procent," vysvětlovala.

"Neznamená to však, že dojde k dalšímu snížení výroby," řekla Breiová. Uvedla, že další omezení čeká koksárenské baterie, které jsou v továrně tři. Zatím jedou dvě, ale plánuje se odstavení další.

"V každém případě jde o taková technologická opatření, která umožní, aby se dočasně uzavřené provozy mohly po odeznění krize znovu otevřít," řekla.

Breiová ale popřela, že by vedení společnosti vyjednávalo o přesunutí výroby do Polska, o uzavření továrny, nebo o prodeji Číňanům.

Společnost ArcelorMittal Ostrava, která nyní funguje asi na třicet procent, od letošního ledna propustila bezmála tisíc zaměstnanců. "Další propouštění zatím není v plánu," řekla Breiová.

 

Právě se děje

Další zprávy