Mitsubishi klame, tvrdí ekologové. BMW se polepšilo

Tomáš Fránek
17. 5. 2012 17:01
Žaloba na dovozce automobilů kvůli údajům o spotřebě a emisích zatím neuspěla
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Brno - Ekologové v Česku zatím neuspěli s ojedinělou žalobou vůči dovozci automobilů Mitsubishi.

Žalobu, podle níž prodejci automobilů před svými zákazníky umně skrývají informace o spotřebě a emisích CO2, si totiž české soudy přehazují už téměř tři roky.

Do sporu se už zapojily také Nejvyšší a Ústavní soud, u nichž si ekologové marně stěžovali na to, jak je s jejich žalobou zacházeno. Případ je tak i po třech letech znovu na začátku.

Malé informace v reklamě

Firmy dovážející do Česka automobily BMW a Mitsubishi podle Ekologického právního servisu ve svých reklamních materiálech nedostatečně zřetelně uváděly informace o spotřebě paliva a emisích CO2.

Tyto údaje musí být podle platné právní úpravy uváděny zřetelně a ne méně výrazně než hlavní část reklamy.

V drtivé většině reklam jsou podle Ekologického právního servisu informace o emisích CO2 a spotřebě paliva uvedeny miniaturním písmem, nebo nejsou uvedeny vůbec. Tento problém se navíc podle ekologů netýká jen BMW a Mitsubishi, ale i většiny ostatních značek.

U BMW je podle ekologů nejtypičtější přístup spočívající v uvádění informací malým písmem stranou od jádra reklamy. Žalobu na BMW ale nakonec ekologové stáhly - automobilka za tři roky, co je případ u českých soudů, změnila svůj přístup a údaje upravila.

Na žalobě vůči dovozci vozů Mitsubishi ekologové trvají. "Mitsubishi zase využívá speciálních technik k zlehčování a upozadění informace o spotřebě a emisích CO2 jako například vertikálního směřování textu," uvedli ekologové.

Soudní kolečko pokračuje

Obě automobilky, které ekologové žalovali, se přitom hlásí k zásadě společenské odpovědnosti korporací.

Její součástí je i závazek snížit svůj vliv na životní prostředí na minimum, předcházet globálnímu oteplování a striktně dodržovat zákony chránící životní prostředí.

Stížnosti ekologové směřovali i k ministerstvu dopravy a radě pro reklamu. Ty ale nenašly nic špatného.

Podobně v prvním kole sporu rozhodl i Obvodní soud pro Prahu 4. Ten v případu dovozce vozů Mitsubishi společnosti M Motors CZ žalobu ekologů zamítl. Do sporu ale vzápětí vstoupil Městský soud v Praze s tím, že je jediným soudem, který spor může rozhodnout.

To se ale ekologům nelíbilo s tím, že došlo k porušení jejich práva na zákonného soudce. A stěžovali si na to jak u Nejvyššího, tak nyní i u Ústavního soudu. Ústavní soudci ale stížnost odmítli, k porušení práva zatím nedošlo. Případ se tak vlastně vrací na začátek a žalobu ekologů bude projednávat Městský soud v Praze.

--------------------------------------------------------------------------------

Koupíte si raději BMW nebo Mitsubishi?

 

Právě se děje

Další zprávy