Mitas dá v Holešově práci 550 lidem závodem za miliardu

Karel Toman
25. 8. 2010 14:02
Obří průmyslovou zónu se postupně daří naplňovat navzdory křehkému stavu ekonomiky
35 metrů vysoký vodojem pro budoucí průmyslovou zónu stojí u Holešova od podzimu 2009.
35 metrů vysoký vodojem pro budoucí průmyslovou zónu stojí u Holešova od podzimu 2009. | Foto: Aktuálně.cz

Holešov - Až 550 nových pracovních míst plánuje vytvořit  česká gumárenská společnost Mitas ve strategické průmyslové zóně Holešov.  Její investice do nového závodu má přesáhnout miliardu korun. Informovala o tom dnes vládní agentura na podporu investic Czechinvest.

Z celkem 360 hektarů zóny pro sebe Mitas zabere šest a půl hektaru s opcí na dalších šest hektarů. Ačkoliv může jeden investor u Holešova obsadit až sto hektarů, jde o první skutečně větší investici, o kterou vedení kraje při prosazování zóny usilovalo.

Mitas už se Zlínským krajem podepsal Deklaraci o porozumění a stavět chce začít příští rok. Naplno by měl nový český podnik fungovat do roku 2014. Vyrábět bude především obutí pro zemědělské stroje.

Pět investorů recesi navzdory

"Zóna v Holešově je investorům otevřená ani ne rok a za tu dobu jich stihla přilákat už pět. Celkem tu slíbili vytvořit přes tisíc nových pracovních míst. Vzhledem ke křehkému stavu světové ekonomiky jsou to vynikající výsledky." Je přesvědčena Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest.

360 hektarů průmyslu

Strategická průmyslová zóna Holešov se celkovou rozlohou 360 ha řadí k největším rozvojovým plochám v zemi. Investoři se mohou ucházet o pozemky o velikosti od půl do sta hektarů. Plochy lze v závislosti na konkrétních požadavcích investorů dále dělit či spojovat. Strategickou průmyslovou zónu Holešov připravuje Zlínský kraj přibližně 3 roky. Do stejné kategorie patří například zóny v Kolíně, Nošovicích či Mošnově.

Zdroj: Czechinvest

Myšlenka obří holešovské zóny vznikla v době, kdy se v Česku po místě pro svou továrnu rozhlížela automobilka Hyundai. Ta nakonec zakotvila v Nošovicích.

Holešovská zóna, která je jedna z největších v Česku "na zelené louce", než však byla dokončena, dostavila se globální hospodářská recese. Krajští radní na to reagovali změnou taktiky: rozhodli se nehledat už jediného strategického investora, s jehož pádem by mohla být v budoucnu výrazně ohrožena zaměstnanost v celém kraji. Zónu rozparcelovali na víc sektorů pro menší a větší investory.

"Usilujeme o to, aby zóna byla obsazena diverzifikovaně. A to jak co do velikosti investorů, tak i oborů jejich působnosti. Současný vývoj ukazuje, že se nám to daří," prohlásil statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš.

Další dva zájemci jsou před rozhodnutím

"Do finiše momentálně spějí jednání s dalšími dvěma investory," potvrdil výkonný ředitel společnosti Industry Servis ZK Jakub Černoch. Tato Zlínským krajem vlastněná společnost má starosti přípravu a následný provoz Strategické průmyslové zóny Holešov.

Nezaměstnanost ve Zlínském kraji patří s necelými deseti procenty k horšímu průměru v zemi, recese ale ukázala její náchylnost k výkyvům. Tu by měla zóna podle krajských politiků pomoci zmírnit.

"V holešovské zóně budeme vyrábět pláště pro traktory a další zemědělské stroje, což je nejvýznamnější položka v našem portfoliu," vysvětlil místopředseda představenstva společnosti MITAS Josef Křemeček. Pro Holešov se podle něj společnost rozhodla kvůli tomu, že je tamní zóna už dokončená a že to bude blízko do jejích dvou výrobních závodů ve Zlíně a Otrokovicích.

Zóna u pitné vody

V Holešově podle něj vyroste moderní provoz podle nejpřísnějších norem dopadů na životní prostředí. Připomněl tak, že zóna stojí blízko vydatným a kvalitním zdrojům pitné vody nejméně pro 12 tisíc obyvatel a že během příprav zóny často zaznívaly obavy o životní prostředí.

Rozlohou 360 hektarů je holešovská zóna skoro stejně velká jako vnitřní město Holešov.
Rozlohou 360 hektarů je holešovská zóna skoro stejně velká jako vnitřní město Holešov. | Foto: Aktuálně.cz

MITAS, a.s. je výrobcem a prodejcem plášťů pro zemědělské a stavební stroje, vysokozdvižné vozíky a sportovní motocykly. Momentálně vlastní čtyři výrobní závody - v Praze, Zlíně, Otrokovicích a ve městě Ruma v Srbsku.

Firma zaměstnává přibližně 2 250 pracovníků, loňské konsolidované tržby činily 6,572 miliardy korun, z toho 5,938 miliardy připadlo na export. MITAS má kromě výrobních závodů také celosvětovou síť poboček. Společnost patří do skupiny CGS Tyres a je jedním z předních evropských výrobců mimosilničního obutí.

 

Právě se děje

Další zprávy