Místo ucpané D1 jeďte vlakem. Startují nové expresy

Petr Kučera Petr Kučera
26. 9. 2012 13:40
České dráhy posilují spoje kvůli rekonstrukci dálnice, Jančurův RegioJet váhá
Pražské hlavní nádraží.
Pražské hlavní nádraží. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Alternativu k dopravním zácpám na dálnici D1 nabídnou nové expresy Českých drah. Ty poprvé vyjedou ve čtvrtek 4. října.

Státní podnik tak posílí svou dosavadní nabídku. Důvodem jsou zejména chystané velké rekonstrukce D1 a zhoršení tamní dopravní situace.

"Meziročně se počet cestujících mezi Prahou a Brnem zvýšil v řádu desítek procent," říká Jiří Ješeta, výkonný ředitel Úseku pro obchod a marketing Českých drah.

Vlaky kategorie EuroCity nebo Expres nyní mezi Prahou a Brnem jezdí každou hodinu, kromě Pardubic obvykle staví také v Kolíně nebo České Třebové. Cesta z centra Prahy do centra Brna trvá dvě hodiny a 37 minut.

Bez zastávky, přesto pomalejší

Nové posilové spoje, nazvané D1 Express, budou od čtvrtka 4. října jezdit každý všední den dvakrát denně v každém směru. Z Brna pojedou po šesté a sedmé hodině ráno, z Prahy po 17. a 18. hodině.

Přestože nové spoje pojedou bez zastavení, cesta jim paradoxně potrvá o pět minut déle než dosud existujícím spojům. "Vstupujeme do stávajícího jízdního řádu mezi pravidelné spoje a už to nejde jinak naplánovat," vysvětluje mluvčí drah Radek Johlík.

Od 9. prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, budou nové expresy o sedm minut rychlejší, cesta jim potrvá dvě hodiny a 35 minut. Dráhy současně přidají třetí pár.

"Všechny vozy jsou vybaveny klimatizací, elektrickými zásuvkami a během podzimu také systémem wi-fi," slibuje Joklík. Podobný standard už nabízejí také dosavadní spoje mezi Prahou a Brnem. Sklopné nebo rozkládací stolky jsou však k dispozici jen u některých míst.

Jančurův RegioJet váhá

Soukromá společnost RegioJet podnikatele Radima Jančury zatím na trasu Praha-Brno nevstoupí, i když výhledově o tom uvažuje.

Spojení mezi Prahou a Brnem tak nadále nabídne jen její sesterská Student Agency, provozující autobusy.

Společnost RegioJet se tak soustředí na další posílení spojů mezi Prahou a Ostravou, kde České dráhy před rokem donutila ke zlepšení služeb a snížení cen. Nově vstoupí na trasu z Prahy do Berlína a Hamburku.

Opravy prvních úseků brněnské dálnice měly podle původních odhadů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začít už v září. Výběrová řízení na dodavatele stavebních prací se ale proti původnímu plánu prodloužila, protože ŘSD na základě stížností a připomínek stavebních firem několikrát posunulo termín pro podání nabídek.

Nejnověji ŘSD stanovilo lhůtu do 12. listopadu. Se stavebními pracemi se tak pravděpodobně začne až na jaře příštího roku.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Železniční doprava v ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy