Místo hovězího je v konzervě koňské, zjistila kontrola

ČTK ČTK
16. 5. 2013 11:33
Veterinární správa: Další potravina s nedeklarovanou koninou pochází z Lotyšska
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V Česku je další potravina s nedeklarovanou koninou, tentokrát z Lotyšska. "Přítomnost až 87 procent koňského masa byla zjištěna v různých výrobcích dušeného hovězího," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.

Do Česka mělo být dovezeno 144 konzerv s falešným hovězím, většinou do prodejen s ruským zbožím. Veterinární správa obdržela varování z Německa přes Národní kontaktní místo systému rychlého varování (RASFF).

Do ČR byly od června 2011 do letošního února dovezeny zásilky do firem Dalenka z Jablonce nad Nisou, Pashovka z Plzně, Radevic and co z Prahy 6, ZES SAAR z Prahy 1 a Glazov a Company z Prahy 2. Nedeklarovanou koninu obsahuje výrobek s názvem "Geschmortes Rindfleisch, Beef stewed, dušené hovězí" šarže L 126-3/A022313 a 67L/46-1/A022313, výrobcem konzerv je firma "SIA" Kuršu Zeme, distributorem v ČR SLCO GmbH & Co.

Státní veterinární správa podle mluvčího už požádala krajské veterinární správy pro Liberecký, Středočeský a Plzeňský kraj a Městskou veterinární správu v Praze o okamžité provedení šetření. "To znamená došetřit dotyčné šarže a příjmové doklady, zásilky pozastavit, celkem by mělo jít o 144 konzerv, popřípadě uložit stažení, pokud již byly některé výrobky prodány," uvedl Duben.

Lidé, kteří si výrobek již koupili, ho mohou prodejci vrátit, zdravotních komplikací se však obávat nemusejí, výrobky nevykazují známky zdravotní závadnosti. Výrobky se stahují z důvodu, že obsah koňského masa nebyl na etiketě uveden a výrobce není schopen doložit jeho původ, dodal Duben.

Aféra s koňským masem, které je vydávané za hovězí, se objevila v lednu ve Velké Británii a Irsku. Výrobce nahrazoval hovězí koninou kvůli tomu, že je levnější. Postupně se výrobky s mletým masem objevily v mnoha zemích Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy