Chovanec: Pošta by měla dostávat od státu miliardu ročně

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
5. 8. 2014 12:53
Peníze by byly určeny na provoz ztrátových poboček zejména ve venkovských oblastech, plánuje ministr vnitra.
Foto: Jakub Plíhal

Praha - Česká pošta by měla dostávat od státu na provoz ztrátových poboček ideálně okolo jedné miliardy korun ročně. Po setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou to v úterý uvedl ministr vnitra Milan Chovanec. Připustil ale, že ve skutečnosti zřejmě pošta dostane méně.

"Bude to ještě předmětem diskuse s ministrem financí a v rámci koalice. My předložíme jasný výpočet, který tu částku odůvodní. Ideál je kolem miliardy, ale nepředpokládám, že se nám tu částku podaří dosáhnout," uvedl ministr.

Podle premiéra by se na dotování ztrátové pobočkové sítě mohly podílet i kraje, stejně jako je to například v železniční osobní dopravě. "Cílem je zajistit zachování sítě poboček České pošty zejména ve venkovských oblastech," uvedl Sobotka s tím, že starostové menších obcí i hejtmani požadují po vládě zachování pobočkové sítě a také vhodnou otevírací dobu poboček.

Česká pošta zatím od státu peníze na fungování poboček nedostává i v posledních letech zůstávala v zisku. Dlouhodobě ale bojuje s poklesem tržeb. Loni kvůli poklesu počtu doručovaných listovních zásilek a poukázek klesly o 532 milionů na 19,53 miliardy korun. Samotný provoz poboček byl loni ve ztrátě 1,4 miliardy korun.

Privatizace není na programu

Na podzim chce ministerstvo vnitra podniknout kroky k zastavení transformace pošty na akciovou společnost. Podle Chovance nehodlá vláda poštu privatizovat, a naopak jí chce umožnit nakládat se svým majetkem, což transformační proces omezoval.

Pošta se zároveň pečlivě připravuje na tendr na bankovní služby a zvažuje všechny varianty včetně získání bankovní licence, tvrdí ministr. K dalším příležitostem, které by podnik mohl v budoucnu využít, patří podle něj možnost centrálního nákupu pro stát nebo provozování takzvané účtenkové loterie po zavedení registračních pokladen.

Státní podnik Česká pošta provozuje téměř 3300 poboček, většina z nich je přitom podle Chovance ztrátových. Roční zisk pošty se loni pohyboval kolem 300 milionů korun a tržby činily dvacet miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy