Ministr Gandalovič zvažuje privatizaci státních lesů

mch
23. 11. 2007 10:05
Přesný termín zatím nezmínil
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) chce privatizovat státní podnik Lesy ČR. Podle něj má stát v lesích příliš velký vliv a měl by se tedy alespoň části majetku zbavit. Uvedl to dnes v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

"Stát má v lesích příliš velký vliv. Nevidím důvod, proč by se aspoň části majetku neměl zbavit," řekl ministr Hospodářským novinám. Ještě předtím ale hodlá vyřešit církevní majetek a předat určitou část lesů církvi.

Kdy by se podnik mohl začít prodávat, zatím Gandalovič neupřesnil.

Před privatizací je podle ministra také nutné dořešit koncepci státních lesů. "Myslím, že by se měly propojit Vojenské lesy a Lesy České republiky," sdělil ministr.

Mluvčí ministerstva zemědělství Petr Vorlíček pro Aktuálně.cz uvedl, že případná privatizace lesů má být v této chvíli pouze tématem k diskuzi. Podnětem má být především skutečnost, že v evropských zemích nebývá zvykem aby stát obhospodařoval více jak polovinu lesního území v zemi, což je případ České republiky.

Gandalovič překvapil

Záměr ministra vyvolal značné reakce, především u opozice. Pobouřen byl například šéf opoziční poslanců ČSSD Michal Hašek, který deníku sdělil, že "je neuvěřitelné, sáhnout po Budvaru i na poslední národní bohatství, které máme."

Předseda zemědělského výboru sněmovny Jiří Papež proti privatizaci sice není, ale má za to, že by firma typu Lesy ČR měla zůstat vcelku.

Opatrné jsou i velké lesnické firmy. "Určitě máme o lesy zájem, ale záleží na podmínkách. Pokud bychom je mohli splácet třicet let, jako zemědělci při koupi státní půdy, bereme to všemi deseti," řekl majitel společnosti Less & Forrest Jan Mičánek.

Státní podnik Lesy ČR spravuje přes 1,3 milionu hektarů lesů, což činí přibližně jednu šestinu povrchu České republiky. Firma má majetek přesahující 70 miliard korun.

ČTETĚ VÍCE:

 

Právě se děje

Další zprávy