Ministr financí Kalousek: Chci euro od 1. ledna 2012

Red eko
10. 5. 2007 15:22
Termín chce prosadit vládě v srpnu

Praha - Dnes poprvé z úst ministra financí zazněl konkrétní termín, který by měl znamenat konec české koruny a zavedení společné měny eura i v Česku. Tuzemské měně zůstávají 4,5 roku.

Miroslav Kalousek uvedl, že kýženým termínem má být 1. leden roku 2012. S tímto návrhem chce dokonce přijít v srpnu na vládu.

"Jsem dlouhodobě zastáncem toho, aby v koncepci pro přijetí eura pevné datum bylo. Myslím, že s tímto názorem nejsem osamocen," řekl Kalousek Aktuálně.cz s tím, že však pro něj stanovení pevného data není otázkou života a smrti, pokud by vládou či bankovní radou neprošlo.

Důležité podle Kalouska je sestavování veřejných ropzpočtů tak, aby byl rok 2012 reálný. "Nejhorší variantou by bylo, kdyby se pevné datum stanovilo a pak se nedělaly potřebné kroky k zavedení eura v tomto časovém horizontu," dodává Kalousek.

Plán, jak euro přijmout, sice existuje již delší dobu, schválila ho již dokonce i vláda. O konkrétním datu se zatím ale nemluvilo, pouze spekulovalo.

Foto: Reuters

Přesto politici vesměs uváděli, že rok 2012 by mohl být prvním možným, kdy by se Česká republika k eurozóně mohla připojit.

"Datum je reálné, ale klíčové bude, zda vláda bude mít kredibilní plán pro reformu veřejných financí a pak to, zda bude skutečně naplněn," řekl deníku Aktuálně.cz viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer.

"Nepochybně existují kroky, které by veřejné rozpočty zkrotily. Důležité ale teď bude, aby nejen bylo datum stanoveno, ale také splněno. Nesmí se již podruhé stát, aby se datum přijetí rušilo. Soukromý sektor totiž potřebuje výrazné investice dostatečně dlouho dopředu, aby se na tento zlomový okamžik připravil," dodal.

Plán je hotov

Národní plán zavedení eura byl přijat v únoru. Zahrnuje v sobě základní rámce pro praktické přípravy i souhrn postupů pro jednotlivé sektory ekonomiky i občany.

Řeší například problematiku duálního označování cen a duálního oběhu koruny a eura, úpravy informačních systémů a principy informování o zavedení eura. Klíčová je podle MF ochrana spotřebitele a minimalizace nákladů pro soukromý i veřejný sektor.

Foto: Jaroslav Jiřička

V roce 2012 by se do eurozóny mělo vydat i Polsko. To by mohlo politicky pomoci oběma zemím pří vyjednávání v Bruselu.

Podpora u průmyslu

Svaz průmyslu a dopravy považuje stanovení termínu za jednu z priorit tohoto procesu. "Pro podniky a podnikatele by bylo nejhorší, kdyby se termín neustále měnil. Právě to by mohlo destabilizovat podnikatelské prostředí, komplikovat přípravu ve firmách," uvedl generální ředitel svazu Zdeněk Liška.

"Rok 2012 by byla dobrá volba. Ve stejném roce chce euro i Polsko, což by nám mohlo politicky pomoci. Navíc je termín v polovině příštího volebního období, kdy politici ještě nesestavují populistické rozpočty," komentoval plán analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Česko ale bude nuceno plnit maastrichtská kritéria. Mezi ně patří i výše deficitu veřejných financí, který je zatím problémový. Pro letošní rok počítá vláda s deficitem na úrovni čtyř procent, přestože kritéria povolují pouze procenta tři.

Vývoj dluhů vlády

Rok Deficit Dluh 2003 6,62 30,07 2004 2,91 30,75 2005 3,53 30,42 2006 2,95 30,37

Pozn.: deficit i dluh jsou v procentech na HDP

Podle vyjádření ministerstva financí by ale již rok 2008 mohl přinést pokles schodku státního rozpočtu jen na 2,6 procenta, o rok později na 2,3 procenta.

Slovensko nejdřív

Nejaktivnější je ale v otázce přijetí eura Slovensko. Východní sousedé by touto měnou měli začít platit již za rok a půl, tedy 1. ledna 2009.

Podle průzkumů je na Slovensku sice více příznivců než odpůrců eura, přesto si lidé myslí, že to bude výhodnější pro ekonomiku jako celek, než pro domácnosti.

Slovensko má vysokou pravděpodobnost, že splní kritéria pro přijetí měny tak, aby mohlo převzít jednotnou evropskou měnu v plánovaném termínu od ledna 2009. Nedávno se tak vyjádřili představitelé Mezinárodního měnového fondu.

V České republice by podle lednového průzkumu CVVM souhlasilo se zavedením eura 50 procent obyvatel. Jejich počet se v porovnání s loňským dubnem zvýšil na úkor těch, kteří nemají na přijetí eura jednoznačný názor.

Podíl odpůrců zavedení eura naopak zůstal na 43 procentech, v předchozích letech se zvyšoval.

 

Právě se děje

Další zprávy