Ministerstvo financí: Česká ekonomika poroste pomaleji

Tomáš Fránek
30. 10. 2008 14:10
Růst hospodářství odhaduje na 3,7 procenta
Miroslav Kalousek na začátku krátce zívnul, účastníky čeká dvoudenní sjezd strany.
Miroslav Kalousek na začátku krátce zívnul, účastníky čeká dvoudenní sjezd strany. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Česká ekonomika poroste podle ministerstva financí v příštím roce pomaleji než se původně odhadovalo

Ještě v červenci před eskalací finanční krize přitom resort ministr Miroslava Kalouska počítal s růstem o 4,8 procenta, na jehož základě je i vypracován státní rozpočet na příští rok.

Odhad růstu snížilo MF i pro letošní rok, a to ze 4,6 procenta na 4,4 procenta, vyplývá z dnes zveřejněné prognózy.

Podle dnešní prognózy česká ekonomika dosáhla vrcholu ekonomického cyklu ve druhém pololetí roku 2007 a nyní přešla do fáze zpomalení růstu HDP. V případě, že by došlo k dalším masivním turbulencím na světových finančních trzích, hrozí ještě nižší růst ekonomiky.

"Při přechodném charakteru globální krize a jejích důsledků by se měl reálný růst HDP v roce 2010 zvýšit na 4,4 %. Růst bude tažen převážně růstem investiční aktivity a spotřeby domácností," uvedlo ministerstvo ve svém odhadu.

Ekonomové růst české ekonomiky revidovali až pod tři procenta. Společnost Patria Finance snížila pro příští rok odhad růstu z 3,1 procenta na 2,5 procenta. Stejný ekonomický výkon od Česka nově očekávají i analytici Erste Bank.

Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma v polovině října uvedl, že růst české ekonomiky v příštím roce bude zřejmě nižší než 3,6 procenta, které dosud centrální banka uváděla ve své prognóze. Podle něj by růst HDP mohl být příští rok nižší o několik desetin procentního bodu.

Horší bude i letošní míra inflace, ta by se měla v průměru pohybovat na úrovni 6,4 procenta.

„Je to důsledek zvýšení cen komodit na světových trzích a příspěvek domácích jednorázových administrativních opatření. V roce 2009 by se míra inflace měla vrátit k nižší hladině na cca 2,9 procenta," uvedl mluvčí úřadu Ondřej Jakob.

Podle něj by se také měla v následujících dvou letech zvýšit míra inflace, ale pouze v řádu desetin procenta, tedy z letošních 4,4 procenta na 4,6 procenta v roce 2010.

 

 

Právě se děje

Další zprávy