Ministerstvo chce taxametr i v autech služeb drink taxi

ČTK ČTK
7. 5. 2012 14:42
Výjimku by měla mít pouze vozidla převážející svatebčany nebo pohřební hosty
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Neoznačená vozidla provozující taxislužbu by měla v budoucnu z českých ulic zmizet. Počítá s tím návrh ministerstva dopravy na změnu zákona o silniční dopravě. Nově by všechny tyto vozy měly být označené světelnou cedulí na střeše a vybaveny taxametrem, vyplývá z důvodové zprávy ministerstva.

Návrh je nyní v připomínkovém řízení a poté jej úřad předloží vládě.

Podle ministerstva dopravy se mnozí dopravci schovávají za nedostatečně legislativně ukotvený pojem příležitostné osobní silniční dopravy, protože v tomto režimu platí mnohem méně přísná pravidla. Tito dopravci nemusí dodržovat maximální cenu jízdného, která je v Praze 28 korun za kilometr, nemusí mít vozidlo označené jako taxi a vybavené taxametrem a řidiči nemusejí skládat zkoušku z místopisu.

Nejčastěji je tento typ dopravy využíván pro rekreační a školní zájezdy, výlety či svoz zaměstnanců do velkých podniků. Taxikářů provozujících příležitostnou dopravu je podle ministerstva dopravy 4400, řidičů klasické taxislužby je evidováno 12 800.

Převoz svatebčanů dostane výjimku

"Bude to mít vliv na takové služby, jako je drink servis a podobně. To jsou služby, které do dnešního dne nebyly vyhláškou jakkoliv definované," řekl Daniel Michek z Profi Taxi. Provozovatelé podle něj budou muset mít prakticky stejné koncese, což sjednotí podmínky na trhu. Je ale otázkou, zda budou pravidla stanovená zákonem dodržována a zda je budou obecní úřady schopné vymáhat, upozornil.

Předem dohodnutá doprava, například převoz osob na svatby či pohřby, kdy je cena stanovená dopředu a neodvíjí se od ujeté vzdálenosti, bude mít podle ministerstvem preferované podoby zákona výjimku. Povinné použití taxametru by v takovéto situaci bylo kontraproduktivní, a proto úřad u takovýchto vozidel taxametr nevyžaduje.

Zpřísněním pravidel pro provozování taxislužby se zabývá i dřívější novela zákona, která v platnost vstoupí od června. Ta umožňuje vybírání kaucí od taxikářů, kteří se dopustí přestupku. Kauce by měla být ve výši předpokládané pokuty, tedy 5000 až 100 000 korun.

 

 

Právě se děje

Další zprávy