Ministerstva musí víc šetřit, pocítí to i úředníci

Petr Kučera Petr Kučera
18. 1. 2010 18:15
Schodek rozpočtu nemá narůst ani poté, co levice prosadila vyšší výdaje
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Ministerstva nebudou smět přinejmenším do května použít bez výslovného souhlasu vlády pět procent plánovaných výdajů a k tomu jedno procento peněz určených na platy. Rozhodla o tom dnes vláda s cílem udržet už tak rekordní schodek státního rozpočtu na schválené úrovni 163 miliard korun.

Podle premiéra Jana Fischera je cílem dalších úspor kompenzovat zvýšení státních výdajů, které ve sněmovně prosadili levicoví poslanci s podporou lidovců. Další nárůst výdajů hrozí po pravděpodobném schválení dalších návrhů, hlavně předčasném zrušení škrtů v mateřské, které chtějí sociální demokraté, komunisté a lidovci prosadit už na konci ledna.

Šetření na ministerstvech má uspořit zhruba 5,8 miliard korun. Zmíněných pět procent výdajů každého ministerstva je vázáno na souhlas vlády. Výjimku mají jen rezorty obrany a ministerstvo zemědělství, kterým peníze sebrali již poslanci při schvalování rozpočtu.

Nedotknutelnost jednoho procenta určeného na platy se má týkat všech ministerstev. Podle Fischera to však neznamená, že by úředníkům a dalším zaměstnancům veřejného sektoru klesly platy.

"Teď není potřeba nikoho propouštět. Šéfové by spíše měli být velmi opatrní s odměnami, velice obezřetně zvyšovat osobní příplatky či příplatky za vedení," řekl premiér s tím, že případné úspory se pak případně dotknou jen pohyblivé, nikoliv základní složky platu.

Zmíněné vázání výdajů potrvá přinejmenším do května. Ministr financí má pak vládu informovat, jak se vyvíjí veřejné finance a ekonomika. Vláda pak rozhodne, zda tyto úspory budou pokračovat.

Podle vloni schváleného úsporného balíčku měli zaměstnanci veřejného sektoru původně přijít o čtyři procenta platu. Levicovým stranám a lidovcům se však v prosinci podařilo tyto škrty zrušit, nominálně tak platy zůstaly na stejné úrovni jako vloni.

 

Právě se děje

Další zprávy