Minimální mzda bude od ledna 7955 korun

ČTK, Redakce eko
8. 12. 2005 16:05
Praha - V příštím roce se minimální mzda zvýší dvakrát. Od 1. ledna se nejnižší příjem v zemi zvedne o 5,4 procenta na 7570 korun, v červenci o dalších pět procent na konečných 7955 korun.

Od Nového roku budou tedy lidé, kteří minimální mzdu pobírají, místo současných 7185 dostávat 7570 korun.

Druhé zvýšení nastane začátkem letních prázdnin, kdy mají začit platit důležité pracovněprávní předpisy, které mají motivovat lidi k práci. Například nový zákoník práce, zákon o životním a existenčním minimu a zákon o pomoci v hmotné nouzi. Měsíční minimální mzda bude od tohoto data činit 7955 korun.

Odboráři, zaměstnavatelé a zástupci kabinetu se na minimální mzdě neshodli, rozhodnout proto musela vláda.

Více o námitkách zaměstnavatelů ke zvýšení minimální mzdy ČTĚTE ZDE.

Škromach původně navrhoval, aby nejnižší příjem vzrostl o 950 korun, tedy z nynějších 7185 na 8135 korun. Již dříve ale připustil, že by se navrhovaná suma mohla nakonec o něco snížit.

Odbory prosazovaly, aby se nejnižší příjem upravil naráz hned v lednu. Pokud by se zvyšoval dvakrát, měl by to zajistit jediný předpis.

Zaměstnavatelé by nekvalifikovaným pracovníkům přidali maximálně 500 korun. Před výraznějším růstem minimálního výdělku varovali. Mohl by podle nich zvýšit náklady firem a vést k propouštění. Některé podniky upozorňovaly na to, že kvůli růstu minimálních mezd nebudou mít na zvednutí platů schopným pracovníkům.

Podle údajů ministerstva práce pobírá minimální mzdu v Česku jen zlomek lidí. Podle předpokladů ji po zvýšení budou dostávat dvě až tři procenta zaměstnanců. Ministerstvo chce přiblížit nejnižší příjem polovině průměrného příjmu, který by měl letos podle odhadů činit zhruba 19.000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy