Milion pro šéfa exekutorů? Ústavní soud to zatrhl

Tomáš Fránek
31. 10. 2007 16:20
Ústavní soudci rozhodli proti Podkonickému
V okolí Ústavního soudu se denně schází mnoho Brňanů při čekání na tramvajové zastávce Česká.
V okolí Ústavního soudu se denně schází mnoho Brňanů při čekání na tramvajové zastávce Česká. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Milion korun jako odměna za exekuci, která nakonec nebyla? To nepřichází v úvahu.

Ústavní soudci takto rozhodli spor mezi šéfem exekutorů Jurajem Podkonickým a Pražským stavebním bytovým družstvem.

Podkonický si totiž naúčtoval odměnu milion korun exekuci, která nakonec neproběhla. A ústavní soudci se postavili na stranu družstva, které ji mělo zaplatit.

Až svévole

Podle nich bylo porušeno právo družstevníků na soudní ochranu a ochranu majetku. Zrušili proto rozhodnutí Obvodního soudu v Praze, který odměnu Podkonickému přiznal.

Postup Podkonického označili ústavní soudci za až svévolný a vybočující z ústavního rámce.

Jak se příběh odvíjel? Družstvo dlužilo přes pět milionů korun. Byl proto na něj vydán exekuční příkaz. Obratem však poté družstvo své dluhy zaplatilo a exekuce tak neproběhla.

"Exekutor původně tvrdil, že se exekuce nedotkne majetku členů družstva, několik dní předtím ale vydal exekuční příkazy, z nichž jeden se týkal několika bytů členů družstva," popsal situaci nynější předseda družstva Michal Lurie.

"Z toho jsem usoudil, že s námi pan exekutor nehraje příliš čistou hru," řekl.

Celkem exekutor odstavil nemovitosti v hodnotě kolem 37 milionů korun, později i účty, kde bylo asi 30 milionů korun, a nakonec vydal příkaz na prodej celého družstva, jehož majetek podle odhadu dosahoval 650 milionů korun.

Peníze bude muset vrátit

Soudce obvodního soudu nejprve úhradu exekutorovi dvakrát zrušil pro nepřezkoumatelnost, pak ji stanovil na přibližně 1,12 milionu korun. Z toho přes 900 000 Kč činila odměna exekutorovi.

Větší část peněz teď bude muset Podkonický vrátit. "Toto rozhodnutí bude mít vliv i na trestní oznámení, které na mě Podkonický podal," uvedl Lurie. V jednom článku prý o exekutorovi řekl, že je nenasytný. "Myslím, že verdikt Ústavního soudu je jasný," doplnil předseda družstva.

Advokát Podkonického bude svému klientovi navrhovat, aby se obrátil na Evropský soud pro lidská práva. A rozhodnutí Ústavního soudu označil za vzkaz pro lidi, že dluhy se platit nemusí.

Na základě stížnosti Pražského stavebního bytového družstva Ústavní soud už v březnu zrušil část této exekutorské vyhlášky o doměnách. Legislativa by podle soudu neměla spojovat odměny s výší vymáhané částky, ale s vykonanou prací.

Tehdejší norma zvýhodňovala exekutory, kteří odvedli minimum práce, před těmi, kteří museli skutečně provést exekuci.

Exekutorská komora se kvůli zrušené části vyhlášky o odměnách exekutorů obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.

 

Právě se děje

Další zprávy