Miliardy lidí pracují bez smlouvy, Česko není výjimka

Karel Toman
9. 4. 2009 12:30
Kvůli ekonomické krizi se stále více lidí ocitá v šedé ekonomice
Na velvyslanectví Číny se v Bukurešti v těchto dnech obracejí stovky pendlerů. Chtějí, aby jim úřad zaplatil letenky, nebo zkrátka nějak pomohl vrátit se domů. Pracovali na stavbách. Ty teď kvůli krizi stojí a oni neviděli měsíce výplatu.
Na velvyslanectví Číny se v Bukurešti v těchto dnech obracejí stovky pendlerů. Chtějí, aby jim úřad zaplatil letenky, nebo zkrátka nějak pomohl vrátit se domů. Pracovali na stavbách. Ty teď kvůli krizi stojí a oni neviděli měsíce výplatu. | Foto: Reuters

Paříž - Počet zaměstnanců bez oficiální pracovní smlouvy a sociálního zabezpečení prudce roste. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) je nejvyšší v historii. S prohlubující krizí navíc podíl lidí bez smlouvy poroste.

"Týká se to i Česka. Odliv lidí do šedé ekonomiky je vážná věc, na kterou jsme vládu marně upozorňovali už vloni v dubnu," řekl pro Aktuálně.cz odborový předák svazu KOVO Josef Středula.

Bez smlouvy pracuje podle OECD na celém světě 1,8 miliardy osob, což je více než polovina celkové pracovní síly. Naopak smlouvu se sociálním zabezpečením má 1,2 miliardy osob.

2020: až dvě třetiny lidí bez smlouvy

Do roku 2020 by mohly podle OECD bez smlouvy pracovat až dvě třetiny populace. V případě, že bude ekonomická krize i nadále snižovat počet pracovních míst, mohl by být tento údaj ještě vyšší.

"Odbory už vloni upozorňovaly, že při zaměstnávání agenturních pracovníků z jejich mezd není placeno pojištění. Ztrátu pro stát jsme tehdy vyčíslili na 5 až 10 miliard korun," řekl Středula. Podle něj se rozmáhá i poskytování černých mezd, z kterých se na pojištění odvádí jen část a zbytek jde lidem "na ruku."

V rozvojových zemích, kde narozdíl od Česka nejsou běžné podpory v nezaměstnanosti, však lidem nic jiného nezbývá, pokud si chtějí obstarat peníze na svoji obživu. Nejvíce se tento problém dotýká žen, mladistvých a starých lidí.

OECD upozornila, že pro většinu z 1,4 miliardy chudých lidí na světě je práce důležitá pro jejich přežití. Nízké mzdy bez sociálního zabezpečení také ohrožují splnění cíle snížení počtu chudých lidí na celém světě do roku 2015 na polovinu.

V Asii až 90 procent

Nejhůře je na tom oblast subsaharské Afriky, kde bez zahrnutí zemědělského sektoru tvoří pracovní místa bez smlouvy a pojištění tři čtvrtiny všech pracovních míst. V jižní a jihovýchodní Asii jsou to dvě třetiny a v Latinské Americe, na Blízkém východě a v Severní Africe zhruba polovina.

Pokud by se zahrnul zemědělský sektor, budou tato čísla mnohem vyšší. V jižní Asii by dosáhl podíl až 90 procent všech pracovních míst.

OECD také upozornila, že více než 700 milionů lidí s pracovním místem bez smlouvy a pojištění musí přežít s méně než 1,25 USD na den (přes 25 Kč). Až 1,2 miliardy pak s méně než dvěma dolary.

 

Právě se děje

Další zprávy