Miliardový zlatý důl pro stát. ČEZ slaví 20. narozeniny

Karel Toman
5. 5. 2012 20:43
Energetický gigant odvedl státu už téměř 413 miliard korun
Někdejší premiér, dnes šéf Teplárenského sdružení Mirek Topolánek, si na akci Nadace ČEZ v červenci 2007 otíral čelo, když ho v sedle vystřídal výkonný, dnes generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, jehož předchůdce Martin Roman dnes šéfuje dozorčí radě ČEZ.
Někdejší premiér, dnes šéf Teplárenského sdružení Mirek Topolánek, si na akci Nadace ČEZ v červenci 2007 otíral čelo, když ho v sedle vystřídal výkonný, dnes generální ředitel ČEZ Daniel Beneš, jehož předchůdce Martin Roman dnes šéfuje dozorčí radě ČEZ. | Foto: KVIFF/Ondřej Besperát

Praha - Elektrárenská společnost ČEZ slaví v neděli dvacet let své existence. Za tu dobu odvedla státu skoro 413 miliard korun.

Na daních si státní pokladna přišla na 289,705 miliardy korun, na dividendách do ní ČEZ odvedl 82,527 miliardy korun, na darech 6,526 miliardy a z prodeje akcií celkem 34,1 miliardy korun.

Vyplývá to z dat, která společnost zaslala online deníku Aktuálně.cz.

Podrobné údaje si můžete prohlédnout v grafu na konci textu. Hodnota každé položky se zobrazí po najetí myši na daný sloupec.

Úspěšná puberta

Poté, co vláda dne 14. dubna 1992 schválila privatizační projekt státního podniku České energetické závody, vznikla akciová společnost ČEZ dne 6. května téhož roku.

"ČEZ se nepochybně během své existence vyšplhal mezi největší a také nevlivnější firmy nejen v Česku, ale v celém středoevropském regionu," připomíná úspěch energetické firmy analytik Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus. "Zvláště druhá dekáda jeho 'života' byla vyvedená, hlavně pokud úspěch měříme růstem firmy," dodává.

Podle nevládních organizací ale Česko platí za úspěch ČEZ příliš velkou cenu. A to hlavně na životním prostředí a kvalitě demokracie.

ČEZko platí poškozením krajiny i demokracie

Karel Polanecký z Hnutí Duha například připomíná, že úspěch ČEZ ve značné míře stojí na uhelných elektrárnách a exportu elektřiny.

"V posledních letech vyváží mezi 11 až 16 terawatthodinami ročně, což je 15 až 20 % výroby," tvrdí Polanecký. Doma v Česku pak pode něj zůstávají desítky tisíc tun exhalací a poničená krajina.

"Pouze s mírnou nadsázkou lze říci, že politici neřídí ČEZ, ale ČEZ řídí politiky," připomíná Radim Bureš z Transparency International letitou historii provázanosti politiků v orgánech ČEZ a naopak bývalých zaměstnanců ČEZ v důležitých státních úřadech a dokonce ministerských postech.

Známá slovní hříčka, podle které žijeme ve státě zvaném ČEZko, to podle Bureše jen výstižně dokresluje.

 

Právě se děje

Další zprávy