Miliardová investice do ocelárny. Větší trubky a vakuum

ČTK ČTK
7. 10. 2013 10:20
ArcelorMittal Ostrava plánuje modernizaci, má pomoci navýšit export mimo Evropu.
Foto: Reuters

Brno - Hutní společnost ArcelorMittal Ostrava chce za téměř miliardu korun zmodernizovat část své ocelárny. Cílem je zvýšení kvality oceli a produkce nových výrobků, které se používají na výrobu trubek pro těžbu ropy a zemního plynu. Firma svůj záměr zveřejnila na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně.

Podle generálního ředitele ArcelorMittal Ostrava Tapase Rajderkara huť bude moci navýšit export svých výrobků mimo Evropu. Aktuálně podnik exportuje asi polovinu své produkce. Modernizaci firma dokončí letos v listopadu.

Podle Rajderkara nové a kvalitnější výrobky obohatí portfolio společnosti a zvýší její konkurenceschopnost. "Investice zároveň pozitivně ovlivní náš export," uvedl Rajderkar.

Dvojnásobný průměr trubek

Ocelárna je přes 60 let základním stavebním kamenem ostravské huti. Tekutá ocel se zde vyrábí ve čtyřech tandemových pecích a dále zpracovává v pánvových pecích. Poté se odlévá do plynule litých polotovarů. První z instalovaných zařízení pro plynulé lití, které zahájilo výrobu v roce 1993, bude nyní zmodernizováno.

Díky tomu bude huť schopna odlévat kruhové polotovary pro výrobu bezešvých trubek o průměru až 400 milimetrů namísto současného maximálního průměru 210 mm. Nové rozměry kruhových sochorů jsou určeny pro výrobu vysoce jakostních výrobků, především bezešvých trubek vyráběných novými technologiemi válcování. Výroba čtvercových sochorů pro vlastní válcovací tratě zůstane zachována.

Pomůže i vakuovací zařízení

Firma uvedla, že nová technologie nezvýší ekologickou zátěž. ArcelorMittal Ostrava patří k největším znečišťovatelům v Moravskoslezském kraji. Součástí nové výrobní technologie bude i vakuovací zařízení. Vakuováním se v oceli sníží obsah nežádoucích plynů a přísad, takže zmodernizované zařízení bude vyrábět ocel s lepšími jakostními parametry, než tomu bylo doposud.

"Ocel bude například splňovat náročné požadavky na velmi nízký obsah vodíku a síry, což je důležité pro trubky používané v prostředích s vysokou kyselostí a vysokým tlakem, například při těžbě ropy a dopravě kyselých médií," uvedl Rajderkar.

ArcelorMittal Ostrava má i s dceřinými společnostmi přes 7500 zaměstnanců. Roční kapacita výroby společnosti je tři miliony tun oceli. Zhruba polovinu produkce podnik vyváží do 60 zemí. Firma patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal.

 

Právě se děje

Další zprávy