Miliardář Tykač zaskočil kolegy z klubu českých boháčů

Zdeněk John
23. 9. 2011 8:00
Insolvenční správce Sazky dostane cenové nabídky na převzetí Sazky. Budou čtyři
Pavel Tykač (vlevo). Souboj miliardářů o Sazku jde do finále.
Pavel Tykač (vlevo). Souboj miliardářů o Sazku jde do finále. | Foto: ČTK

* Penta nabídne za Sazku částku vyšší než 3,5 miliardy a menší než 5,5 miliardy * Skutečnými soupeři v tendru vyhlášeném správcem Cupkou jsou duo PPF - KKCG a Pavel Tykač * Uzávěrka nabídek je v 18.00, vítěz bude znám v pondělí

Praha - Sedmačtyřicetiletý miliardář z Čelákovic u Prahy Pavel Tykač pořádně zamotal hlavu dvěma svým kolegům z klubu českých boháčů, Petru Kellnerovi a Karlu Komárkovi.

Až dosud se zdálo, že cesta PPF (Kellner) a KKCG (Komárek) k získání zkrachovalé Sazky je pečlivě narýsována. Jak podle pravítka. Pokusy Penty, která s PPF a KKCG bojuje o Sazku od samého počátku, nabourat se do pečlivě promyšleného scénáře na převzetí Hušákova impéria odrážel Kellner i Komárek až na výjimky vítězně  - s pomocí insolvenčního správce, věřitelského výboru i soudů.

Jenže pouhých pár hodin před koncem veřejné soutěže o Sazku se tu zjevil někdo, s kým se nepočítalo. A po pravdě: o kom se příliš neví, jaké úmysly se Sazkou má, natož kolik peněz je ochoten za ni nabídnout. To přitom zvědy z tábora PPF a KKCG zajímá nejvíc.

Tykač to myslí vážně

Pavel Tykač, alespoň podle toho, co od lidí z jeho okolí zjistilo Aktuálně.cz, to myslí se Sazkou vážně. Člověk, jehož majetek se podle různých zdrojů odhaduje na 35 až 40 miliard korun, hlavně díky vlastnictví uhelné společnosti Czech Coal, je jedním z mála, kdo do rovného souboje s miliardami Petra Kellnera či Karla Komárka vůbec může jít.

A podle všeho se prostě rozhodl využít unikátní investiční příležitosti a jednat, jak byl zvyklý od časů kupónové privatizace. Jako žralok, který polyká kořist (Motoinvest, Agrobanka, CS Fondy a teď tedy Sazka).

Zda chce Sazku pro sebe (pustit se na loterijní trh), nebo aby ji později pustil s výdělkem z domu (Pentě, aby ji spojila s Fortunou, či jinému zájemci), ví jen on sám.

Tykač byl tento týden mimo Českou republiku a vrátí se až na poslední chvíli před uzávěrkou nabídek na koupi Sazky. Pak insolvenčnímu správci Josefu Cupkovi dopraví skutečnou konkurenční nabídku, jak Aktuálně.cz řekl pod podmínkou anonymity zdroj, který s Pavlem Tykačem jeho angažmá v případu Sazka konzultoval.

Získat jakýkoliv výrok o Sazce přímo od Pavla Tykače je velmi obtížné, a to nejen pro novináře. Zkoušeli to lidé jak z Penty, tak z tábora PPF-KKCG a také oni uspěli jen částečně. Nebo vůbec.

Tykač při počítání, kolik dát za Sazku, není zatížen jakoukoliv dosavadní investicí do této loterijní firmy. Kellnera s Komárkem stála Sazka už zhruba pět miliard korun.

Na druhou stranu vědí, že z každé stokoruny, kterou správci Cupkovi za Sazku nabídnou, se jim zhruba 60 či 65 korun vrátí zpátky. Jsou totiž největšími věřiteli, které Cupka bude z výtěžku prodeje Sazky zákonem daným způsobem uspokojovat.

Nabídka Penty mimo tendr: od 3,5 do 5,5 miliard

Cupkovi přijdou kromě obálek od Tykače a Kellnera s Komárkem ještě dvě. Jednu pošle další miliardář Ivo Valenta a jeho Synot. Dá se však s jistotou předpokládat, že Valenta nepředloží nabídku vyšší než KKCG Karla Komárka, s nímž má na "případ Sazka" v mnohém společný pohled.

S KKCG například konzultoval, co by se dalo dělat s O2 arenou, která loterijní firmu stáhla do finančních pekel.

Přijde ještě jedna nabídka, a to od Penty.

Pokud Cupka dodrží slovo, rovnou ji odmítne, protože nesplní soudem schválené podmínky tendru. Penta totiž kvůli nesouhlasu s těmito podmínkami - hlavně půlmiliardovou jistinou či pokutou ve výši 1,5 miliardy pro vítěze, pokud nezíská souhlas antimonopolního úřadu pro převzetí Sazky -  podá cenovou nabídku po svém.

Penta chce nabídnout reálnou cenu, jako by se účastnila skutečného tendru. Podle informací Aktuálně.cz se bude pohybovat mezi 3,5 miliardami (tu už dříve veřejně deklarovala v případě dražby Sazky) a 5,5 miliardami (cena odvozená od desetinásobku předpokládaného zisku loterijní firmy v dalších letech).

"Naši cenu nemohu komentovat, oznámíme ji až v pátek v okamžiku vypršení lhůty pro podání cenových nabídek," uvedl Martin Danko, mluvčí Penty.

Kupní cenu  už Penta složila do Komerční banky (nikoliv do J&T, jak žádá Cupka) a obálku s nabídkou rozbalí v přítomnosti nezávislého notáře - pokud ji Cupka v pátek v 18.00 odmítne převzít. A to se stane.

Pak nastane 66 hodin napjatého očekávání. Cupka chce totiž vyhlásit vítěze tendru až v pondělí, ačkoliv obálky bude mít k dispozici už v pátek v podvečer.

 

Právě se děje

Další zprávy