Miliardář Šimáně uspěl ve sporu o oblečení zaměstnanců

Tomáš Fránek
18. 6. 2013 15:50
Brno - Jeden z nejbohatších českých podnikatelů Jiří Šimáně vyhrává spor se státem o to, co všechno se vejde pod definici ošatného, tedy zvýhodněného příspěvku zaměstnavatele na jednotné oblečení.
Jiří Śimáně
Jiří Śimáně | Foto: Travel Service

Ústavní soud v úterý vyhověl stížnosti Šimáněho společnosti Unimex kvůli porušení práva na spravedlivý proces. Společnost napadala předchozí verdikty soudů ohledně sporu s Pražskou správou sociálního zabezpečení.

Na první pohled obyčejný spor může mít velký význam i pro další společnosti, které zaměstnancům nařizují jednotné oblečení a přispívají jim na něj.

Stát chtěl peníze na pojistném

Ve sporu mezi Unimexem a státem jde o stovky tisíc korun, které chtěl stát po firmě doplatit na pojistném na sociální zabezpečení. Nezaúčtovala totiž do základu pro výpočet pojištění ošatné, tedy příspěvek zaměstnavatelů na jednotné oblečení.

Jednotné oblečení zaměstnanců Unimexu, jehož součástí je například letecká společnost Travel Service, nařídila směrnice vedení firmy. Šlo však o oblečení, které si zaměstnanci mohli pořídit v běžné obchodní síti a nebylo ničím výjimečné - pracovníci museli mít bílá trička s límečkem a dlouhé kalhoty. Zaměstnanci navíc mohli toto oblečení nosit i mimo zaměstnání.

A právě to se stalo předmětem sporu. Podle úředníků správy sociálního zabezpečení a také soudců Nejvyššího správního soudu totiž nešlo o oblečení, které by se dalo charakterizovat jako pracovní stejnokroj.

Příspěvek, který Unimex na oblečení pravidelně vyplácel, tak podle předchozích verdiktů úřadu a soudu nemůže být považován za ošatné a musí být zahrnut do vyměřovacího základu pro výpočet pojištění za zaměstnance.

„Pokud má být nějaký oděv považován za jednotné pracovní oblečení, musí na něj být kladeny určité požadavky. Pokud  by tomu tak nebylo, mohl by být za stejnokroj považován jakýkoliv oděv vymezený zaměstnavatelem. Za stejnokroj by mohl být považován běžný občanský či společenský oděv, jehož „jednotnost" by mohla být spatřována třeba právě v jeho různorodosti,"  konstatovali soudci Nejvyššího správního soudu.

Oblečení zaměstnanců Unimexu sestávající z bílých triček a černých kalhot bez jakéhokoliv loga nebo firemního nápisu podmínku pro stejnokroj podle soudců nesplňuje.

Příliš omezující výklad zákona

Společnost Unimex se nesmířila ani s verdiktem Nejvyššího správního soudu. Obrátila se ještě na Ústavní soud s tím, že bylo porušeno její právo na spravedlivý proces.

A ústavní soudci společnosti nyní dali za pravdu. Podle nich bylo předchozí rozhodnutí příliš přísné.

Ústavní soud konstatoval, že Městský soud v Praze i Nejvyšší správní soud posoudili směrnici Unimexu, která jednotné oblečení určovala, příliš formalisticky.

„Rozhodnutí je založeno i na nepřípustně restriktivním výkladu zákona o daních z příjmu. Takový postup ve svém posledku vede k porušení práva na spravedlivý proces," rozhodl senát soudu se soudcem zpravodajem Stanislavem Balíkem.

Unimex sice ještě nemá definitivně vyhráno, nicméně soudy se nyní musí sporem znovu zabývat a vzít v potaz všechny námitky.

 

Právě se děje

Další zprávy