Miliardář Komárek kupuje ropné pole v Německu

Ekonomika Ekonomika
16. 1. 2014 11:15
Těžba v novém ložisku může trvat až 20 let. MND budou v lokalitě hledat další zásoby.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Společnost MND miliardáře Karla Komárka koupila německé ložisko plynu Altenheim. Kromě těžby, která by měla začít v roce 2015, plánuje MND hledat v lokalitě další zásoby. Ještě letos chce zahájit dva průzkumné vrty. Informaci přinesly čtvrteční Hospodářské noviny.

Expanzi na německý trh firmě umožnila koupě 70procentního podílu na ložisku Altenheim na jihozápadě země od společnosti DrillTech GUT. Podle odhadu Hospodářských novin zaplatila dceřiná firma MND E&P Germany za podíl několik miliard korun.

"Získání většinového podílu na průzkumné licenci Altenheim je další investicí skupiny MND v rámci naší plánované expanze," potvrdil člen představenstva MND Miroslav Jestřabík. "Evropa je jedním z našich klíčových regionů, ve kterém chceme realizovat naše investiční projekty," dodal.

Podle Jestřabíka se zásoby ložiska Altenheim odhadují na 5,56 milionu boe (ekvivalentu barelů ropy). To odpovídá zhruba pětinásobku množství plynu, které skupina vytěží za jeden rok ze všech svých ložisek na území Česka.

Samotná těžba by mohla v Altenheimu začít v roce 2015 a trvat by měla až 20 let. Kromě těžby již známých ložisek ale skupina MND plánuje ještě letos začít se dvěma průzkumnými vrty a s hledáním dalších možných zásob.

Německá akvizice je součástí rozsáhlých plánů celé skupiny. "Do akvizic těžebních společností, ložisek a průzkumných projektů na ropu a zemní plyn jsme připraveni v následujících pěti letech investovat až 10 miliard korun," uvedl Jestřabík.

Kromě České republiky připravuje skupina investice i v dalších zemích Evropy, kromě Německa má rozpracované projekty i v Turecku, na Balkáně, v Rusku i v dalších zemích bývalého východního bloku.

Akvizice ložiska v Altenheimu je součástí právě této strategie. Naopak do ní ještě nejsou započítány české plány na těžbu v nekonvenčních hloubkách okolo čtyř až pěti kilometrů. Pro tu hledá partnera, investice se budou pohybovat mezi dvěma až třemi miliardami korun, podle počtu vrtů.

Kromě již zmiňovaných lokalit MND investovala i jinde v cizině. Koupila a opět prodala čtyři ložiska v Pákistánu a Jemenu, před dvěma lety investovala i do podílu ve třech společnostech v Gruzii. Investice měla přesáhnout dvě miliardy korun. Mateřská KKCG investovala i do ropného terminálu u ruské Samary.

 

Právě se děje

Další zprávy